Aranygaluska

2009. 02. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 8 dkg cukor, 3 dkg élesztő, 3 tojássárgája, 8 dkg olvasztott vaj, 20-25 dkg darált dió, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg vaj. Vaníliasodó: 1 l tej, 4 tojássárgája, 3-4 evőkanál cukor, 4 dkg keményítő.   Az élesztőt a cukorral a tejben felfuttatjuk, beleöntjük a lisztbe az olvasztott vajat, a tojássárgákat és a felfutott élesztőt, citromhéjat, csipet sót. Jól kidagasztjuk, kb kétszeresére kelesztjük. Evőkanállal galuskákat szaggatunk, mindegyiket megmártjuk olvasztott vajba, és szorosan kivajazott jénaiba vagy kuglófsütőbe tesszük. Minden sort bőségesen megszórjuk cukros darált dióval, a tetejét is. kelesztjük még kb 30-40 percig, és előmelegített sütőben megsütjük.

A sodóhoz a tejet feltesszük melegedni (1,5 dl kivételével, mert abba belekeverjük a tojássárgáját, a cukrot, vaníliát valamilyen formában /vaníliás cukor vagy vaníliarúd kikapart közepe/ és a keményítőt. A forró tejhez keverjük, besűrítjük.

Tálaláskor a vaníliaszósszal nyakon öntjük a forró süteményt. Jó étvágyat hozzá!

Köszönjük szépen Bakulár Tamásnak, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top