Olajos sutyerákfilm

2009. 02. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

 

Dől a pénz, mindenki boldog és elégedett. Egészen addig, amíg mindenki el nem kezdi a saját zsebére árulni az olajat, egymás árai alá ígérve. A baj pedig nem jár egyedül. Megjelenik a faluban az olajtársaság embere, hogy elsimítsa az ügyet, de a falu elkergeti az válságmenedzsert, és jön kommandó egységgel erősített rendőrség. Meg a média. A falusiak elszántak és nem hajlandóak lemondani az olajról. Ellenállnak a karhatalomnak egy remeknek tűnő tervvel. Csakhogy a remeknek tűnő tervek nem szoktak jól elsülni...

Keményffy Tamás első nagyjátékfilmje, a Mázli félúton mozog Kusturica és a cseh új-hullám között. Fílingje keser-édes, műfaji tekintetben komédia, mögöttese markáns társadalmi irónia, az ember egyik szeme sír, a másik meg nevet… Szereplői vérbő figurák, telis-tele élettel, lehet rajtuk röhögni, de nem kiröhögni (mivel magunkat röhögnénk ki, azt meg minek), hanem inkább szeretettel fricskát nyomni a fejükre.

Alapsztorija szerint üzemanyag turisztikai akcióra építkező groteszk, s már a kezdetben felsejlik az „álmagyarkodás” árnyéka, kiváltképpen az alapos részletkidolgozás okán, de semmiképpen nem odamondogatós kibeszélős ömlengéssel. Amikor pedig napnál világosabban kiderül, hogy „nagylére” megy a játék, összmagyar hagyományőrző módon a kezdeti kollektív fellángolásból, a balhé közös elviteléből egymás átveréséig, lenyúlásáig, hajba kapásig süllyed a bulimorál.

Mert ugye lopni bűn, de nem a zsírgazdag osztrákoktól, pláne ha az olaj egy spontán ásott temetkezési gödör aljából tör fel, az meg aztán ott lenn a senki földje. És ha ezt hatóságilag/jogilag nem értik, és jönnek elvenni azt, ami az övék, hát kard ki kard! Mindez folyamatos akciózás kíséretében, életszerűen, falusi kapcsolati háló bemutatásával, sőt, mi több, még szerelmi szál is van benne. De leginkább humor.

A falu egy szem értelmiségi osztálybelijét Lukáts Andor alakítja: a realitás és az abszurd keveréke, figurája időnként homályba vándorol, nem érti ezt-azt, de nem is kell, hiszen maga a gázolaj sem tiszta, akkor meg nem kell apróságokon fennakadni. Helyén vannak a többiek is: Gyuricza István, Lázár Katalin, Lorant Deutsch, Kerekes Vica… Elég annyi, hogy egészen helyes kis tabló kerekedik ki a falun kívüli világ hülyéiből: a falut hintáztató sógor üzletember, az ostoba rendőralakulat, az anyagozó válságmenedzser a hozzábilincselt, patronos habszifont szívó, félig magyar, félig osztrák tahóval, a felrobbant közvetítő kocsi…

Még akkor is, ha van egy kis kölcsön szellemiség-érzés, a Mázli jó film.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top