Olasz nagyasszony

2009. 02. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tiziana Occhinero olasz festőművésznő 1960-ban született a dél-olaszországi Mandúriában. Figuratív festő, nevét fellelhetjük a legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti katalógusokban és évkönyvekben. 2003-ban Rómában a „L’Accademia Internazionale dei Dioscuri” a Művészet Mestere „Honoris Causa” diplomát, ezt megelőzően – 1996-ban – a Neapolisi Művészeti Egyetem az „Arany Delfinek” díjat adományozta neki, ez utóbbi kiemelkedő helyet foglal el a képzőművészeti díjak közt. Ugyan ebben az évben az Akadémia Szenátusa jelölte a „Művészet Nagyasszonya” címre.

Alkotásait számos kiállításon bemutatták világszerte: Tunisz, Kenya, Velencei Biennálé, Palma de Mallorca, Kairó, Kína, Törökország, Görögország, Kanári szigetek, Madrid. Képei gyakran szerepelnek hazájában is egyéni és kollektív kiállításokon.

A Cataniai Művészeti Akadémia által rendezett „Convivio” képzőművészeti pályázaton 2006-ban „Naxosi kertek” című képe III. díjat nyert. Továbbá neki ítélték a Leccei Egyetem által alapított „Rembrandt 2006” díjat is. Sok kritikus és közéleti személyiség beszél elismeréssel munkásságáról, tevékenységét a sajtó is figyelemmel kíséri: Il Resto del Carlino, La Repubblica, L’Unita, Gazette del Mezzogiorno, El Pais, a tuniszi televízió, a Tg. Rai 3. Műveivel találkozhatunk Törökországban, az USA-ban, Németországban, Spanyolországban stb. Magyarországi reprodukciós kiállítása a Ramada Budapest Plaza Aquincum Hotelban (1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 94.) látható.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top