Valentin Magyarországra érkezett

2009. 02. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Virágkötők Szövetsége 1989-ben rendezte meg az első Valentin-napi bált. Akkoriban még azt sem tudtuk, mi az a Valentin-nap, eszik-e vagy isszák. Nyugatról jött, újdonság volt, azonnal akadtak hát követők, akik a szerelem és barátság napján piros szívecskékkel és egy-egy szál virággal lepték meg szeretteiket. Az első néhány évben még nem szűkült le a megajándékozottak köre a szerelmesekre, barátnők, kollégák, akár a meny és az anyós is meglephette egymást egy szál tulipánnal. A virágüzletekben lehetett kapni nem csak a Valentin-napi üdvözlőkártyákat, hanem olyan kis szíveket is, amelyekbe saját üzenetet lehetett csempészni.

A Valentin-nap vegyes fogadtatásra talált hazánkban. Sokan ellenezték, a nyugat majmolásának tartották, még többen az ünnep kereskedelmi jellegét rótták fel: „Megint egy nap, amikor a virágosok kaszálhatnak.” A kilencvenes évek elején még a Valentin-nap lelkes követői sem hitték, hogy ez az új szokás gyökeret ereszthet a hazai hagyományok között. Az évtized végére azonban a „Szívünnep” palántája megerősödött, szárba szökött, mára pedig éppolyan dúsan virágzik, mint a globalizált világ bármely országában.

Február 14-e nem mentes az ideológiáktól sem. A világ számos részén a globalizáció ellenes csoportok tüntetéseket szerveznek, a fogyasztói társadalom ellenzői is hallatják hangjukat, s nem egy országban az egyre nagyobb szingli közösség is sértőnek tartja a nap megünneplését, a párkapcsolat pozitív társadalmi megítélésének eltúlzott volta miatt.

A hazafias érzelműek a nemzeti szuverenitás aláaknázójának tekintik Valentint, mert a régi magyar Bálint-napi hagyományok teljesen feledésbe merülnek miatta. Véleményük szerint saját kulturális értékeink megóvása érdekében ellen kellene állni a kívülről jött szokásoknak, a Nőnapnak éppúgy, mint a Valentin-napnak.

E két ünnep egymáshoz való viszonyára jellemző, hogy egyre inkább háttérbe szorul március 8. Sokan úgy vélik, hogy a „szocialista ünnep” helyett inkább a szerelmesek napját tartják meg. Vannak, akik nem ideológiai alapon tesznek különbséget a napok között, hanem úgy érzik, az ajándékozás intim dolog, legfeljebb két emberre tartozik. Mára elmondhatjuk, hogy a negyven alatti korosztálynak természetes a Valentin-nap, a fölött pedig, mindenki az érzése szerint dönt, részt vesz-e a világméretű szerelmes mámorban, vagy sem.

A külföldön bevett szokások szerint a szerelmesek nálunk is képeslappal, emailben vagy sms-sel köszöntik egymást. Leggyakrabban virágot, édességet, illatszert illetve ékszert ajándékoznak egymásnak, és gyakran valami kellemes étteremben töltik az estét. A filmesek minden évben piacra dobnak egy-egy új romantikus filmet, amivel moziba csalogatják a párokat. A szállodák, utazási irodák is kiemelt időszakként tartják nyilván ezt a hétvégét, sok bált és különböző partit is rendeznek Valentin-napon.

Igaz, hogy a szerelemhez nem kell alkalom, de ha már van, használjuk ki, bújjunk oda a párunkhoz február 14-én is.

A közelgő Valentin napról sok hasznos és érdekes cikket olvashattok az ajandek.hu oldalunkon!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top