ARWEN torna #br# „Női egészségért!” #br# Közhasznú Alapítvány

2011. 05. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az alapítvány 2007 novemberében, tartós közérdekű célokkal magán kezdeményezésből alakult.

Alapítványunk fő szakmai tevékenysége az egészségvédelem. Feladatunk a gondozásunkban kerülő szervi és nem szervi eredetű problémákkal küzdő betegek és családjuk prevenciós és rehabilitációs egészség nevelése, életminőségük javítása, érdekeik képviselete, tájékoztatás és a kapcsolódó kiadványok, programok, valamint rendezvények szervezése. Szakmai munkánk a prevenció és a rehabilitáció területén az egészséges életmód kialakításának konstruktív jellegét támogatja, s ennek az esélyegyenlőségét teremti meg különféle gazdasági lehetőségek közepette. Közérdekű céljainknak megfelelően alapítványunk a gyermekvállalásban akadályozott és túlterhelt nőbetegek folyamatos és hiánypótló szakmai felvilágosítását látja el, amely a velük történő beavatkozások populáris ismertetésére és megismerésére is lehetőséget ad: a felvilágosításon túl, karitatív és konstruktív nevelési és oktatási feladatokat, képességfejlesztést és ismeretterjesztést, valamint tájékoztatást végzünk. Mindennek célja a gazdasági kihívások közepette az egészségmegőrzés, amely az egyik legkomplexebb feladat. Megbízható szakmai alapot hoztunk létre, amely tartalmazza a nőgyógyászati betegségek korszerű szakmai megközelítését, valamint a betegségek későbbi életkorban jelentkező tüneteit és kórlefolyását. Valamint nálunk gyakorlatot és gyakorlati tanácsokat szerezhetnek nemcsak a hölgyek, hanem a párok is, hogy meg tudják őrizni egészségüket, továbbá hogy helyt tudjanak állni a munkahelyeiken, és mindezt olyan konstruktív szemléletbe ágyazva, amely a gyermekáldást lehetőségét is megadja nekik.

A tanácsainkat megfogadó hölgyek és párok pár hónapon belül sikerrel járnak az egészségügyi, illetve nőgyógyászati problémáiknak a rendezésében, valamint a gyermekvállalás terén is. Mindezt hormon vagy egyéb gyógyszerek szedése, valamint kellemetlen nőgyógyászati vagy egyéb kezelések nélkül.

Közhasznú alapítványunknak köszönhetően megváltoztak a nőgyógyászati szakmai szempontok, illetve az is, hogy a tájékoztatott betegek visszautasítanak nem indokolt műtéti és gyógyszeres kezeléseket, amelyek esetlegesen állapotukban további egészségkárosodást okoznak. Alapítványunk nagy sikerrel 2009. június 20-án ingyenes rendezvény szervezett a meddőségi kezelésben résztvevő nőbetegeknek és pároknak, valamint az összes érdeklődőnek.

Az Alapítvány újabb rendezvényt szervez június 4-én, szombaton, teljesen ingyenes egészségbüfével! A szervezők örömmel várnak mindenkit 9 órától a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezésre szükség van az info@noiegeszsegert.hu emailcímen!
Témák: A mozgás és a táplálkozás szerepe a nőgyógyászati és a meddőségi problémák tükrében. Az rendezvény középpontjában a leterhelt nők állnak.
További információk: www.arwentorna.hu és www.noiegeszsegert.hu 
Az endometriosis kialakulása és gyógyítása

Az endometriosisról:

Általánosan elmondható, hogy ugyanannak az „alap betegségkörnek” a genetikai érzékenységek, azaz poligenetikus öröklődés miatt, többféle, szórt klinikai megjelenési formái vannak1. Ezek közé a genetikai érzékenységek közé tartozik az endometriosis is.

Az endometriosis egy komplex ösztrogénfüggő autoimmun nőgyógyászati kórkép, problémakör1, amely az egész has és alhas területén szervi tünetet ad, adhat, azaz a méhnyálkahártya méhűrön kívüli beágyazódását és fennmaradását jelenti.

Az meddőségi problémákkal küszködő reproduktív korú nők 40-45 %-át érinti. A fejlett ipari országokban a női népességben ez kb. 10-20 %-os arányt jelent. Ez utóbbiról pontos adat nincs, mert sok esetben a betegség nem jelez érezhető tünetekkel. Gyakorta csak megfelelő hasi, alhasi ultrahang diagnosztikával, vagy hasi műtétek során derül ki a fennálló és gondot okozó endometriális szöveti többlet, felszaporodás.

A genetikai érzékenységen alapuló betegség, akkor jelenik meg a női szervezetben (de tudni kell, hogy férfiaknál is előfordul), amikor a hasi, de főként az alhasi területeken az immunrendszer élettani működése megváltozik1. De több évig is rejtve maradhat a betegség addig, míg az első érezhető tünetet adja. A betegség orvosilag nem gyógyítható. A hagyományos népi terápiák vagy gyógymódok rövid ideig a kellemetlen tüneteit enyhíthetik. Viszont gyakran a tünetek erőteljesebben jönnek vissza egy-egy ilyen hagyományos terápia után.

Az endometriosist aktiválhatják: gyógyszeres és fájdalomcsillapító kezelések (pl. célzott hormonterápia és gyógyszerterápia, ezek lehetek akár fogamzásgátló vagy fájdalom- és gyulladáscsökkentő tabletták), vagy gyógynövények folyamatos és indokolatlan fogyasztása, állandó alacsonyszintű gyulladások a szervezetben, mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, alhasi trauma (extrém mozgások vagy baleset, műtét által kiváltott hasi stressz). De szülés, császármetszés vagy vetélés után is kialakulhat.

A betegség kezelésében hátrányt jelent az endometriális szövetcsomók eltávolítását célzó profilaktikus műtétek vagy az egészséget károsító hormonterápia. Ezek mind tovább fokozhatják és stresszelik az egyébként is könnyen ingerelhető autoimmun betegséget, amely komoly rizikófaktor. Az endometriosis a reproduktív életkor befejeztével vagy hamarabb – a megbújó anabolikus és metabolikus tünetek miatt – egyéb generalizált egészségromlásba tolhatja át a szervezetet, még akkor is, ha maga az endometriosis több éve tünetmentes.

Az ARWEN torna egy komplex, szerzői joggal védett gyógy- és mozgásterápia. Felöleli és magában foglalja az egyedien zártláncú mozgásterápiát, valamint egyéni kezelésben a pszichoszomatikus áthangolást és a speciálisan hozzákapcsolt egyénre szabott nőgyógyászati makrobiotikus étkezést, amely kimondottan az endometriosis és a többi nőgyógyászati és női meddőségi problémakör módszertani megoldását tartalmazza. Ha valaki a tanácsokat megfogadja és betartja a számára előírt terápiát, akkor végzésével 6-8 héten belül visszahúzódik az endometriosis: teljesen tünet- és problémamentessé válik. A tgerápia egy olyan életmód és életforma, amely gyógyulást ad a problémakörben: hosszantartó végzésével a betegség és a későbbi generalizált nagy betegségkörök megjelenése a szervezetben teljesen visszaszoríthatóvá és megelőzhetővé válnak. Az endometriosis és a komplex gyógy- és mozgásterápia:

Az ARWEN torna (tudományos nevén: pszicho-neuromuscularis gynaecologiai reorganisatio) egy komplex szerzői joggal védett gyógy- és mozgásterápia. Magában foglalja az egyedien önálló zártláncú mozgáselemeket, valamint az egyénre szabott pszichoszomatikus áthangolást és a speciálisan hozzákapcsolt egyéni tünetek felszámolására irányuló nőgyógyászati makrobiotikus étkezést, amely kimondottan a nőgyógyászati és női meddőségi problémakörök (PCOS, endometriosis, korai menopausa stb.) módszertani megoldását tartalmazza.

Gyakorlati munkán alapulnak azok az eredmények, amelyek azt mutatják, hogy a gyógy- és mozgásterápiát rendszeresen végző nőgyógyászati és meddőségi problémákkal küszködő hölgyek hatékonyan gyógyulnak, aránylag rövid idő alatt. A gyógy- és mozgásterápia komplex mozgáselemei gyógyítanak: jótékonyan befolyásolják a kívánt terhesség létrejöttét és annak biztonságos kihordását. A tanácsokat betartva a terhesség előtt, alatt és után is pl. lehetővé válik a hüvelyflőra minőségének megőrzése, illetve a későbbiekben a vetélések elkerülése is. Ezzel a komplex gyógy- és mozgásterápiával az orvosi kezelések és beavatkozások (hormonkezelés, mesterséges megtermékenyítés, lombikprogram) eredményessége is növelhető.

Az ARWEN torna egy olyan mozgásterápia, amely jógalégzésre, és jóga alapgyakorlatokra, épül, regenerál, revitalizál és energizál, alkalmazza a Tai Csi, Csi Kung, Alexander- és Graham-technika elemeit, és olyan önálló speciális mozgáselemeket tartalmaz, amelyek javítják a kismedencei szervek vérellátását, elősegítik a központi idegrendszer kiegyensúlyozott hormonális szabályozását, ébresztik az immunrendszer mechanizmusait. A kellemes zenés torna egyedien tonizál, pszichoszomatikusan oldja a sresszt és harmonizálja a női szervezetet. Egyéni pszichoszomatikus kezelése kényezteti és ellazítja a központi idegrendszert. A hozzákapcsolt egyénre szabott gyógyító étkezéssel pedig azt tudjuk megakadályozni, hogy olyan ne kerüljön be a szervezetbe, ami ingerli a különféle nőgyógyászati eltéréseket. Összességében a gyógy- és mozgásterápia varázslata csak egy dologban rejlik: a tanácsokat betartva, csinálni kell.

Endometriosisra alkalmazva ideális „gyógyszer” és aktív fizioterápia: megelőzi a betegség kialakulását, kiírtja a hasűri és kismedencei szerveken a felrakódott endometriális szöveteket, oldja a hegesedéseket, a gyulladási folyamatokat felszámolja (ezért nem szükséges a műtét és a hormonterápia). Olyan karbantartást jelent, amellyel nem újul ki a betegség. Megszünteti a kismedencei gyulladás okozta oxidatív stresszt, nincsenek mellékhatásai, így lehetővé teszi a fogamzást a torna végzése alatt.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top