85 éves a hátizsákos világjáró

2011. 05. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ma ünnepli 85. születésnapját a számtalan ismeretterjesztő dokumentumfilmje között az Élet a Földönt, Az élő bolygót és Az élet megpróbáltatásait is jegyző Sir David Attenborough. A Cousteau kapitánnyal és Gerald Durellel egy lapon emlegetett tudós több mint félévszázados pályafutást tudhat maga mögött.

A brit egyetemek által 29 tiszteletbeli diplomával kitüntetett hátizsákos világjáró az 50-es évek elején kezdte meg dokumentumfilmjei forgatását a BBC védőszárnyai alatt, és még ma is aktívan tevékenykedik, Madagascar (Madagaszkár) című háromrészes sorozata februárban, az Attenborough and the Giant Egg (Attenborough és az óriás tojás) filmje pedig márciusban került bemutatásra.

A munkásságáért lovagi címmel is kitüntetett Attenborough a 60-as, 70-es években a BBC műsorigazgatói posztját töltötte be, és az ő nevéhez fűződik a színes adások bevezetése a neves angol csatornahálózaton.

Attenborough a bolygónk megmentésére irányuló erőfeszítésekből is aktívan kiveszi a részét, több szervezetet is támogat. Az Élő bolygó utolsó részében így fejtette ki környezetvédelmi hitvallását: „A földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e cselekedni. Sokan egyénileg is megtesznek minden tőlük telhetőt, ám valódi sikert csak akkor érhetünk el, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy láthattam néhányat a természet legnagyobb csodáiból. Egyértelműen rajtunk múlik, hogy a következő generációk egészséges, minden faj számára élhető bolygót kapnak-e.” Érdemes megfontolni a szavait.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top