Az az undok fogmosás!

2009. 04. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amikor fürdetjük a babát, adjunk a kezébe egy kicsi fogkefét, hadd rágcsálja kedvére. Fogkrém ilyenkor még nem szükséges. Eleinte ismerkedik vele, aztán mielőtt kivennénk a vízből, finoman simogassuk át vele a fogait.

Később meg kell tanulja az öblögetést is, a legjobb, ha megmutatjuk neki, hogyan forgassa meg szájában a vizet. Az első fogkrémes próbálkozások gyakran a pocakban kötnek ki, sok gyereknek ízlik a fogkrém, és cuppogva le is nyelik. Ne ijedjünk meg, semmi baja nem lesz tőle, de lehetőleg minél kevesebb fogkrémet tegyünk a fogkefére. Még óvodás korban is elegendő a fogkefe felére tenni belőle. Használjunk kicsiknek készült alacsony fluoridtartalmú készítményeket!

Iskolás koráig reggel és este is mi mossuk meg a fogát. Ma már szinte minden oviban próbálkozhatnak egyedül is a gyerekek az ebéd utáni fogmosással. Csak akkor hagyjunk fel a segítéssel, ha meggyőződtünk róla, hogy alaposan átdörgöli a fogait. Először együtt mossunk fogat,  később elég csak felügyelni az általában „nemszeretem” hadműveletet. Ha már önállóan mos fogat, nyugodtan kipróbálhatjuk az elektromos fogkefét is.

A tejfogakat hat éves kor körül kezdik felváltani a maradandó fogak. Ezekre már nagyon kell vigyázni, hiszen idős korig ki kell, hogy tartsanak. A tejfogak gyökere lassan felszívódik, helyet adva utódjainak. A serdülő kor végére a bölcsesség fogak kivételével kinő mind a huszonnyolc fog. A rágófogak erősen barázdáltak, ezért érdemes ebben a korban lezárni őket. Egy fényre szilárduló áttetsző anyaggal vonják be a fogak rágófelszínét és barázda-mélyedéseit, amely ma már rutin beavatkozás, fájdalommentes, és elejét veszi a korai fogszuvasodásoknak. Ez persze nem menti fel a csemetéket a fogmosás alól...

Időnként vigyük magunkkal kisgyerekünket a fogorvoshoz, és kukkantson be az ő szájába is a doktor, hiszen egy sokáig lyukas tejfog a maradandó fog gyökerét is károsíthatja. Így legalább megismerkedik a „mumussal” is, és ha később az iskolai fogorvos-látogatás sem lesz számára rémálom.

Természetesen nem csak az alapos fogmosással védhetjük meg gyerekeink fogait a „fognyűvő manóktól”. Nagyon fontos, hogy ne sokáig igyon cumisüvegből, bár kétségtelenül kényelmesebb a mamák számára is, de gondoljunk arra, hogy ilyenkor akár órákon át áznak az apró babafogak a maró cukros lében.

Az ízlését is magunk alakítjuk: egy kisbaba sosem kér szörpöt és mézes teát magától amikor szomjas, boldogan issza az ásványvizet is, ha ahhoz szoktatjuk. A legtöbb lyukas fogért nem az étkezés utáni csoki a hibás, hanem sokkal inkább az éjszakai nyugtató cukros teák – anyáink rossz beidegződése nyomán.

Az esti fogmosás legyen szent, utána nincs cukorka, gyümölcslé, egy falat valami, csak  víz. Ha következetesek vagyunk, gyerekünk hamar megszokja ezt, és lelkiismeretesen be is tartja. Végül ne feledjük, hiába papolunk neki fájó fogakról, doktor bácsi mérges fúrógépéről, ha azt látja, hogy nálunk is lecsúszik egy kis nasi fogmosás után.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top