Az első nő az Oscar-díjas rendezők sorában

2010. 03. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kathryn Bigelow a Bombák Földjén című filmmel hatalmas sikert aratott a díjátadón, hiszen összesen 6 kategóriát nyert meg a háborús dráma. Hab a tortán, hogy Bigelow a rendezői díjat exférje, James Cameron (Avatar, Terminátor – Megváltás, Titanic) elől vitte el.

Bigelow régóta van a pályán, de viszonylag kevés filmet rendezett eddigi karrierje során: hazánkban ezek közül talán az 1991-es Holtpont (Patrick Swayze, Keanu Reeves) és a 2002-es Atomcsapda (Harrison Ford, Liam Neeson) a legismertebb.

A Bombák Földjén című film az iraki háborúban szolgáló bombaszakértőkről szól, akik robbanóanyagok keresésével és hatástalanításával töltik napjaikat, állandó életveszélyben. A mozifilm mottója: „A háború drog.” A kifejezés Chris Hedges-től, a New York Times közel-keleti tudósítójától származik. Bigelow ezt a cinikus kijelentést veszi górcső alá, és filmjében azt a felvetést (tényt?) boncolgatja, hogy a háborúban nincs semmi pátosz, nincs szó az elesettek védelméről, sőt még hazafiságról sem. A háború sokak számára csak egy véres extrém sport. Adrenalinfüggőség.

A díjátadón, amikor elhangzott Kathryn Bigelow neve, James Cameron –aki pont exfelesége mögött ült- vad tapsban tört ki, és kicsit irigykedő, de azért őszinte mosoly ült ki arcára. Poénkodásra is futotta tőle: két kezével Bigelow nyakához nyúlt, mintha fojtogatni akarná, de azután megölelték egymást. …ki tudja, valójában mennyire felhőtlen a kapcsolatuk a válás óta, de az biztos, hogy az Oscar-gálán „mintaexeknek” tűntek.

„Ez egy életre szóló pillanat.” – mondta a rendezőnő a díj átvétele után, a köszönetnyilvánítások között. „Azoknak az embereknek ajánlom a díjat, akik nap mint nap kockáztatják az életüket Irakban és Afganisztánban… kívánom, hogy épségben hazaérjenek.” Amikor a riporterek a kulisszák mögött arról kérdezték, milyen érzés történelmet írni első női oscar-díjas rendezőként, Bigelow azt válaszolta: „Először is remélem, hogy én csak az első vagyok a sok közül.”

-Majoros-Tóth Orsolya-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top