Egy riasztó női nyavalya…

2010. 03. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legtöbb esetben olyan betegségekről van szó, melyek ugyan riasztóak, de nem gyógyíthatatlanok. Ilyen a Bartholini mirigyek gyulladása is, mely igen elterjedt a nők körében, azonban kevesen ismerik a tüneteit, kialakulásának okait, esetleges megelőzését, terápiáját.

A Bartholini mirigyek a hüvelybemenet nedvesedéséért felelnek és a nemi izgalom esetén jutnak főszerephez. Amennyiben ezeknek a mirigyeknek a kivezető csöve valamilyen ok miatt eldugul, vagy kórokozókkal kerül kapcsolatba, akkor begyullad és a nagyajkak alsó harmadában, égő, viszkető, igen fájdalmas duzzanat alakul ki, melynek nagysága a diónyit is elérheti. A mirigy tömlőcskéiben ilyen esetben genny, vagy folyadék szaporodik fel, ami a feszítő, nyomó, fájdalmas érzést okozza.

A legtöbb esetben a betegség csak egyik oldalon jelenik meg, de amennyiben nem fordulnak vele időben orvoshoz, könnyen átterjedhet a másik oldalra is, illetve a hüvely környékére. A fájdalom elég elviselhetetlen érzést nyújt, hiszen sem az ülés, sem az állás alkalmával nem enyhülnek a panaszok, sokszor a fehérnemű viselése is nagy kínokkal jár.

A nőgyógyász hamar diagnosztizálni tudja a Bartholini mirigyek gyulladását, megoldása pedig egy rutinműtéttel végezhető, melyet rövid altatásban hajtanak végre és mindössze néhány percet vesz igénybe.

A betegségért bélbaktériumok, vagy egyes nemi betegségekért felelős kórokozók lehetnek felelősek, így különösen fontos a megfelelő higiénia, alapos tisztálkodás, illetve a fennálló fertőzéses, gombás megbetegedések kellő időben történő kezelése. A cukorbeteg hölgyek hajlamosabbak a betegség kialakulására, sokszor a gyulladás ismételt, többszöri jelenléte hívja fel a figyelmet a diabétesz fennállására.

Amennyiben szükséges kiegészítő kezelésként antibiotikumos kúrát is javasolnak a szakemberek, illetve egyes esetekben jegelést tanácsolnak. Előfordulhat várandós hölgyeknél is, ilyen esetben a kezelés a gyulladás súlyosságától függ. Bár a babát a beavatkozás nem veszélyezteti, ha lehet, inkább későbbre halasztják. Egyes esetekben segíthetnek a különböző ülőfürdők (zsurló, cickafark, kamilla), teák, borogatások, de a szakember véleménye mindenképpen elengedhetetlen.

-BB-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top