Essünk bűnbe! – Csokoládé pro és kontra…

2011. 07. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A csokoládé édes íze igazi élvezet nyújt, majd miután befaltuk, már meg is jelenik a kisördög és halkan azt suttogja: „elhízol tőle, pattanásos leszel és függő!” Vajon igaza van? Összegyűjtöttünk néhány tényt és tévhitet a Gombóc Artúrok kedvéért!

A csokoládé boldoggá tesz

„Tudományosan bizonyított tény, hogy a csoki csak akkor dobja fel még jobban a hangulatunkat, ha puszta élvezetből esszük” – állítja Petra Rennel-Weber német táplálkozáskutató. Nem csak ő van ezen a véleményen, hiszen az ausztrál depressziókutató-központ tanulmánya szerint több tonnát kellene ahhoz elfogyasztanunk, hogy magától a csokoládétól érezzük magunkat boldognak, bár tény, hogy a szterotoninhoz hasonlóan hat idegrendszerünkre.

  A csokoládétól pattanásos leszel

A pattanások kialakulásáért a bőr túlzott faggyútermelése okolható, ami a pórusok eltömődéséhez vezet, és semmilyen tudományos tény nem támasztja azt alá, hogy ehhez a csokinak bármi köze lenne. A faggyútermelődés elsősorban a homonháztartástól, bőrtípustól függ, illetve bőrápolási szokásainktól, azonban az tény, hogy az egészségtelen táplálkozás - többek között a sok cukrot tartalmazó ételek fogyasztása - hatással van bőrünk állapotára is.

  A csokoládétól elhízol

Természetesen és még sok minden mástól is, azonban ha mértékkel fogyasztod, a csoki maga nem okozhat elhízást. Tény, hogy igen kalóriadús édességről van szó, azonban az úszógumik sokkal gyakrabban rakódnak az emberekre amiatt, hogy semmilyen testmozgást nem végeznek és hosszú távon egészségtelenül étkeznek.

A csokoládétól szuvasodik a fogad

Mivel a jelenség nem egyik napról a másikra, esetleg egy tábla csoki elfogyasztása után azonnal alakul ki, így ezt határozottan kijelenteni nem lehet. A fogszuvasodás számos tényezőre vezethető vissza, melyek közül az első és legfontosabb a megfelelő szájhigiénia hiánya. Ha  elpusztítasz egy tábla csokit, majd utána gondosan fogat mosol, biztos hogy nem támadják meg a „fognyűvők” a fogaidat!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top