Az eső, mint a legtökéletesebb víz?

2010. 11. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ősz megérkezett és esővel, köddel, hideggel kiűzhetetlenül átvette az uralmat a nyár felett. A természet csodálatos mindig, mindenkor és ajándékait érdemes kihasználni: az egyik ilyen az esővíz. Bármikor havazásra válthat az időjárás, érdemes tehát kihasználni az enyhe idő utolsó napjait!

Vannak, akik szerint az esővíz a lehető legtökéletesebb formájú élővíz, ráadásul ingyen van. A nézeteiket természetesen osztjuk, főleg hogy a Föld vízkészlete kiapadóban van, érdemes lenne egy kicsit jobban odafigyelni erre a momentumra. Többnyire csatornákba csörgedezve végzi, ahol aztán szennyvízzel keveredve hasznavehetetlenné válik, pedig egy kis ügyességgel akár gyűjthetnénk is.

A szobanövények meghálálják a gondoskodást, ha pedig esővízzel öntözzük őket, még nagyobb burjánzással növekednek és töltik be lakóterünket a természet színeivel. Bár erről idén már lecsúsztunk, de az esővízzel való kertöntözés is tökéletes megoldás, itt is hasonló hatásra számíthatunk, mint a szobanövények esetében. Idén már nem kell  a kertet öntözni, de a tavaszi munkákra máris érdemes rákészülni! Ha korábban vezetékes vízzel locsoltuk a veteményest, és ezután esővízre váltunk, kb. 2-3 évbe telik, mire a talaj újból „életre kel” és helyreáll a biológiai egyensúlya. Miért is? Mert a vezetékekből folyó víz, csapvíz tulajdonképpen egy mechanikus úton, szennyvízből előállított folyadék, egy kis klórral elegyítve, ami aztán minden „élőt” kipusztít belőle és ennek ellenére mégsem teljesen tiszta. Na, nem mi vagyunk ilyen okosak: kutatások bizonyították be azt, hogy az elvileg tisztított csapból folyó víz ezerféle olyan dolgot tartalmaz, ami ártalmas lehet az emberi szervezetre: gyógyszermaradványok, hormonok, gyomírtók, nehézfémek. Mi meg ezt isszuk...

Természetesen a kérdés felmerül mindenkiben, hogy a pl. hordókba gyűjtött esővíz nem tartalmaz-e még több veszélyes, káros anyagot, hiszen míg a felhőből a kertünkbe ér, a légkörből számtalan anyagot összeszedhet, aztán a tetőről az ereszre, az ereszről a hordónkba folyva még annak szennyeződéseit is lemossa. Hát igen, így van ez, de bármennyire is meglepő, még ennek ellenére is tisztább, mint a csapból folyó társa. Megint csak nem mi vagyunk ennyire okosak: ausztrál kutatók több önként jelentkező családon tesztelték az esővíz szervezetre gyakorolt hatását. Voltak, akik tisztított formában, voltak, akik tisztítatlanul itták hónapokon át. A meglepő, hogy semmilyen egészségkárosodást nem szenvedtek a csoporttagok egyik esetben sem. Aztán azt se felejtsék el azok, akik a légkörből összeszedett káros anyagokra hivatkoznak, hogy mi ugyanezt a levegőt lélegezzük be. Miért lenne ártalmasabb ez abban az esetben, ha esővízzel kerül a szervezetbe? Nyilván nem sterilizálva hullik alá az égből, de ha belegondolunk, mégis természetesebb, mint a kilométeres vezetékeken át folyó, szennyvízből nyert, átlátszóvá varázsolt, klórral vegyített csapvíz… Hogy is van ez?

forrás: zoldovezet.blogger.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top