Az Oscar átka

2011. 02. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az elmúlt években egyértelműen tendenciává vált, hogy a munkájukban sikeres színésznők pillanatok alatt a szakadék szélén találhatják magukat. Ugyanis amint megkapják a rég áhított díjat, a legnagyobb szakmai elismerést, amiről csak álmodhattak, varázsütésre omlik össze magánéletük. Miért? Szerencsére egy amerikai egyetemnek éppen volt rá kapacitása, így egy „tudományos” kutatás keretein belül megpróbálták kideríteni, vajon tényleg létezik-e a jelenség, amit egyes körökben úgy hívnak: az Oscar átka. Érdekes eredményre jutottak.

A kutatás folyamán összehasonlították az 1936 és 2010 között a legjobb színésznő díjára jelölt és nyert, illetve jelölt, de nem nyert színésznők életét. Azok körében, akik a kis aranyszobrocskával térhettek haza, jóval nagyobb arányban fordult elő válás, mint azok körében, akik nem nyertek. A 265 házas jelölt közül 159, azaz 60 százalékuk végül elvált. Persze most mondhatnánk, hogy egyébként is sok a válás, ám az igazán érdekes az, hogy ugyanezt a tesztet a férfiaknál is végigfuttatták, ahol viszont nem volt szignifikáns különbség a válást tekintve a csak jelöltek és a későbbi nyertesek között.

A Hufftington Post nem volt rest az eredményekről a kutatás egyik résztvevőjét is megkérdezni, aki elmondta, nem ők az elsők, akik a témával foglalkoznak, terjedelmes szakirodalom áll rendelkezésére az érdeklődőknek. Ám a számtalan tudományos munka eredménye mind ugyanaz: akármerre is halad a világ, az általánosan elfogadott társadalmi normák szerint még mindig a férfi az úr a házban. Ha a feleség sikeresebb, többet keres, az ennek a normának a felborulásához vezet és súlyos következményei vannak. A sikeres nők karrierje magánéletük rovására megy, aminek aztán legtöbb esetben válás a vége.

Tavaly két házasság omlott össze a gálát követően. Sandra Bullock és Kate Winslet is férj nélkül maradt, miután hazavitték az átkos kis szobrot, de Reese Whiterspoon házassága is abban az időben romlott meg végleg, mikor megkapta az Oscart. Ezek után pedig nézzük az idei jelölteket:

Annette Bening az egyik nagy esélyes, sokan szeretnék, ha ő vinné haza a díjat, habár a The Kids Are All Right című film a közönség körében nem talált túl jó fogadtatásra. A színésznő egyszer már vált, jelenleg pedig nem házas, de 1992 óta boldog párkapcsolatban él Warren Beatty vel.

Nicole Kidman nagy visszatérőnek számít idén a Rabbit Hole című filmben nyújtott alakításával. Szintén boldog párkapcsolatban él Keith Urbannal, karácsonykor született meg közös gyermekük, melyet egy béranya hozott a világra.

Az 1990-es születésű színésznő, Jennifer Lawrence csak nemrégiben robbant be a köztudatba. Jelölését a Winter's Bone című filmért kapta. Az alig 22 éves színésznő egyelőre nem büszkélkedhet komoly kapcsolattal.  Ettől független ugyan, de nagy valószínűséggel az Oscart sem ő viszi majd haza.

Michelle Williams nem szerencsés magánéleti téren, első férje a 2007-ben elhunyt Heath Ledger volt. 2008-ban újra megházasodott, de egy év házasság után, 2009-ben el is vált rendező férjétől. A Blue Valentine talán meghozza neki a szakmai sikert.

Habár Natalie Portman eddig is nagy népszerűségnek örvendett, főleg a férfiak körében, a Fekete hattyú című film olyan széles körű ismertséget és hírnevet hozott számára a szakmában, amire talán maga sem számított. Sokak szerint övé lesz a szobor, és csak reménykedni tudunk, hogy nem száll rá és férjére semmilyen átok, hiszen éppen első gyermeküket várják.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top