Babaúszás I. Módszerek

2008. 03. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Azóta Európában és Amerikában széles körben elterjedt a bébiúszás intézménye, mert hamar rájöttek a korai vízi mozgás előnyeire, fejlesztő hatására. Bár messze nem ennyire szépen indult a történet, mivel a szovjetek dolgozták ki az első babaúszás-módszer: a babákat betették a hideg vízbe, lefröcskölték és víz alá nyomták őket… Amikor bemutatták a világnak újításukat, majdnem meglincselték őket.

Ám az eltelt évtizedek során kidolgozódtak a különféle módszerek, s bár minden oktató kicsit másképp csinálja, a lényeg mindenütt ugyanaz: a búvárreflex kihasználásával meg kell szerettetni a csecsemőkkel a vizet, miközben fejleszteni lehet mozgásukat és személyiségüket.

A babaúszás alapja a búvárreflex. Ez azt jelenti, hogy a csecsemők 5-9 hónapos korukig rendelkeznek azzal a reflexszel, amikor vízbe kerülve automatikusan lezárják orr- és szájnyílásukat. Így nem jut víz a tüdejükbe. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nyomjuk le szegény gyereket egyszerűen a víz alá! Képzeljük el, mi mit éreznénk, ha valaki hirtelen hátulról így letámadna minket! Lehet, hogy nem fullad meg a csecsemő – de hogy megijed, az biztos.

Ezért eleinte csak finoman az arcába fröcskölik a vizet, kezdetben a homlokára, majd amikor ezt megszokta, a szemébe, orrára is mehet. Csak ezután kezdik fokozatosan a merülési gyakorlatokat végezni. S ami nagyon fontos: mindig felszólítással kezdik a gyakorlatokat. A gyerek ezáltal összekapcsolja a hangot a cselekvéssel, s nem éri váratlanul, ami történik. Lassan kialakul a „vízbiztonsága”, s középhaladó szinten, vagyis úgy két hónap elteltével már ismeri a jelszavakat, s nem fél lebukni a víz alá.

Ma már Magyarországon is sok helyen szerveznek babaúszást. Bár a követelmények a szervek részéről nagyon kemények, mégis vigyáznia kell a szülőknek, mert nem mindenhol tartják be az előírásokat. A víznek tisztának, csiramentesnek és melegnek – legalább 31-32 fokosnak – kell lennie. Az oktatók ismerniük kell a sürgősségi beavatkozásokat – de a szülőket is sok helyen bíztatják, hogy tanulják ki az újraélesztés módszereit. Sokszor épp azért történik végzetes baleset, mert a mentők kiérkezéséig senki nem tudja, vagy meri elkezdeni a lélegeztetést.

Szintén fontos szempont, hogy ki tartja az órákat. Az utóbbi időben erősen felhígult ez a szakma, hiszen semmilyen végzettséget nem kérnek a hatóságok! Pedig a víz csak akkor nem veszélyes a csöppségek számára, ha a szakértő szeme mindig vigyáz mindenre!

(folytatjuk)

Kapcsolódó anyagok:

$$209$$

$$309$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top