Babonák Olaszországból

2011. 04. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Gyökereik a távoli múltba nyúlnak, de a mai modern kor emberei sem mentesek az apróbb-cseprőbb babonáktól. Péntek 13-án óvatosabbak vagyunk, lekopogjuk az asztal lapján, ha szerencsét várunk, vigyázunk, hogy a só ne boruljon ki… A Donna olasz hét keretében látogassunk most el Itáliába, és nézzünk szét, hogy az ott élők milyen hasonló hiedelmeket táplálnak.

Szemmel verés

Nálunk se ismeretlen fogalom. Olaszországban malocchio néven ismert, ami annyit tesz: rossz szem. Táptalaja általában az irigység, folyománya akár egy egész életen át tartó pechsorozat, szegénység, vagy akár halál is lehet. Ellenszere: imák és rítusok, melyeket csakis és kizárólag nők ismerhetnek, közülük se mindenki, csak néhány szerencsés kiválasztott.

 

Az ördög szarva

Magyar megfelelője a szamárfül, ám az olaszoknál több viccelődésnél. Ha valakire rámutatnak a mutató- és kisujjal, míg a többi ujj be van hajlítva, az bizony átkozódást jelent. Azonban ha az ujjak lefelé mutatnak, az már nem támadás, hanem pont ellenkezőleg, védekezés a gonosz ellen, ami különösen Dél-Olaszországban elterjedt. Ha valaki azt szeretné, hogy mindig maximálisan védve legyen a gonosztól, az ördögszarvat formázó medált is viselhet, ami lehet vörös, arany- vagy ezüstszínű.

Kenyértörés

 

Az olaszok szerint ha nem akarjuk, hogy a balsors üldözzön minket, akkor ügyeljünk rá, hogy a kenyeret még véletlenül se fordítsuk a „hátára”. Ugyanígy, kést se szabad beleszúrni, csak ha tényleg meg akarjuk szegni. Az ok? A kenyér Krisztust jelképezi, akivel szemben maximális tiszteletet kell tanúsítani, ha jót akarunk magunknak.

Számmisztika

A legfélelmetesebb szám? A 13. De nem Olaszországban, ott tulajdonképpen szerencsésnek minősül. Az olaszoknál a 17 hoz balszerencsét. Nem csoda hát, ha egyetlen ünnep se esik 17-ére…

Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!  


Szerző

donna.hu



Scroll to Top