Kultikus alakok - Ki van a képen?

2011. 04. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Azok a régi szép idők, amikor a zene még valami egészen másról szólt, ugye? Vannak nevek, melyek talán soha sem mennek ki a divatból, munkásságukat pedig még azok is jól ismerik, akik - akárcsak e cikk írója – még kósza gondolatként sem léteztek az ő idejükben. Sorozatunk következő részében megmutatjuk, hogyan néztek ki a még ma is idolnak számító, fénykorukat többtíz évvel ezelőtt élő sztárok kisiskolásként. Lássuk!

Rövid pályafutásának alkohollal és droggal átitatott életmódja vetett véget, 27 évesen túladagolásban halt meg. Végakaratának megfelelően hamvait a tengerbe szórták, „vagyonát” a barátai egy buli alkalmával elitták. Hangja és stílusa egyedülálló volt a maga idejében. Utolsó albumát halála után adták ki, neve azóta is csillagként fénylik. Janis Joplin.

 

Költő és dalszövegíró, énekes. Szintén fiatalon ment el, halálát számtalan rejtélyes mítosz övezi. Túladagolás vagy merénylet? Ma sem tudni biztosan. Állítólag halála előtt megjegyezte, hogy ő lesz a harmadik, utalva ezzel Jimi Hendrix és Janis Joplin halálára. Jim Morrison.

 

Iggy Pop, avagy eredeti nevén James Newell Osterberg, Jr szintén legendás hírnévre tett szert munkásságával és persze botrányaival, melyek főleg drogfüggőségének voltak köszönhetőek. Egyik első zenekarát The Iguanasnak hívták, innen ered az Iggy név, mely színrelépése után szinte azonnal beitta magát a köztudatba. Pályafutása még a hatvanas években kezdődött, de ha informátoraink nem csalnak, Iggy a mai napig alkot még.

Jöjjön egy „fiatalka”: a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején taroló Guns N’ Roses zenéi sokaknak jelentették a fiatalkori szabadságot, lázadást, szerelmet. A zenekar frontemberének, Axl Rose-nak köszönhetően pedig fiúk és férfiak milliói próbálták hosszú haj és kendők segítségével elhitetni a lányokkal, hogy rocksztárnak születtek.

 

Eklektikusság és extravagancia jellemzi. Maradandó hatással volt az r’n’b és soul világára. A képek tanúsága szerint is óriási változáson ment át, míg az a bálvány vált belőle, akit ma ismerhetünk: Prince.

 

Megjelenése és zenéje egyaránt lehengerlő. Rá akkor és most is abszolút illik az a szállóigévé vált szlogen: „ronda, de finom”. Színpadi jelenléte úgy ragadja magával az embert, hogy az leírhatatlan. Írom ezt úgy, hogy sosem volt szerencsém az Aerosmith koncertjéhez, de mindez a felvételeken is maximálisan átjön. Bizony, Steven Tyler látható a képen.

Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top