Hogy is esznek az olaszok?

2011. 04. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Enni jó. Főleg, ha ezt mértékkel és jó minőségben tesszük. Az olaszok pedig tudják ezt már évszázadok, sőt évezredek óta. Az olasz konyha szereti az egyszerű, de friss és ízletes otthoni ízeket, így nem is csoda, hogy a legtöbb olasz család számára a konyha a ház családi szentélye, ahol generációk adják át egymásnak a tudást és a féltve őrzött recepteket.

Ha Olaszország felmerül egy beszélgetés során, akkor biztos, hogy az olívaolaj, a szép déli nők, a tészta és Casanova  legtöbbünk előtt felvillan egy pillanatra. És ezen talán nincs is mit csodálkozni, hiszen az olaszok szeretik az életet kiélvezni, tegyék azt az ágyban vagy az asztal mellett.

Ám nagyot téved az, aki azt gondolja, hogy az olasz mammák sosem mozdulnak el a tűzhely mellől és a spagettin meg carbonarán kívül mást sem tudnak készíteni. Csupán néhány éve kezdte el felfedezni a világ is, hogy az olasz konyhákban sokkal több titkos és ízletes recept rejtőzik, mint amihez már korábban hozzászoktunk. A csirke, tengeri halak és herkentyűk, sajtok, tészták, kenyerek, szószok és pácok, tojásos és zöldséges receptek kimeríthetetlen tára az olasz csizma legtöbb konyhája, a jó borokról már nem is beszélve. Az olasz konyha- és étkezési kultúra egészen az ókorig vezethető vissza, ahol már évezredekkel ezelőtt is élvezték a különleges és ízletes mediterrán fogásokat. Az évszázadok múltával ez a szenvedély nem csillapodott, sokkal inkább fejlődésnek indult és minden városban, faluban más és más szokások térhodításához vezetett. Olaszország alapvetően egy gazdag mezőgazdasági terület volt mindig is, aminek köszönhetően sosem szenvedett hiányt a legfrissebb zöldségekben és gyümölcsökben. Így talán már nem is olyan szokatlan, hogy az olasz konyha alapvetően szezonális és rengeteg egyszerű variációban használja fel a legfrissebb terményeket mindig az adott termési időszakban. Tavasszal és nyáron főleg zöldséges, gyümölcsös fogásokat, míg télen nehezebb, húsosabb egytálételeket részesíti előnyben. Bár a 21. század az olaszok életvitelére is hatott bizonyos szempontból, de az evés továbbra is központi szerepet tölt be. Míg a mindennapokban az egyfogásos, egyszerű és gyorsan elkészíthető ételek dominálnak, addig ünnepi alkalmakkor a hagyományos öt fogás kerül terítékre. Antipasto, első fogás, főfogás zöldségekkel, sajt és desszert.

Az antipasto általában előételként funkcionál és nem egyetlen fajta ételt jelent, hanem sokkalta inkább egy vegyestálat. Antipasto általában füstölt szeletelt húsok, gomba, sajtok, olívabogyó, articsóka, pirított fokhagyma, zöldpaprika lehet. Az első fogás ezt követően általában egy kis tál leves, amely harmozinál a főfogás nehezebb, húsos, halas és zöldséges kínálatával. Végül az étkezést sajttál és desszert zárja. Bár a mennyiség így felsorolva ijesztő, de fontos tudnunk, hogy az olaszok nem csak a minőségre, hanem a mennyiségre is odafigyelnek, ráadásul ott, ahol az étkezés nem elsősorban a fizikai szükséglet kielégítéséről szól, az egyes étkezések akár órákon keresztül is elhúzódhatnak. Így pedig már nem is olyan nehéz 5 fogást lassacskán elfogyasztani egy hosszúra nyúló ebéd vagy vacsora során. Most pedig lássuk, hogy mi mit főztünk ki a Donna konyhában! Fokhagymás-olívás tészta

 A fotó csak illusztráció - Fotó: Google

Hozzávalók: fejenként 5 dkg tészta 3-4 gerezd fokhagyma olívaolaj - adagonként 1-2 evőkanál parmezán, néhány levél friss bazsalikom díszítésként Elkészítés: A tésztát bő, lobogó vízben főzzük meg al dente, vagyis ne főzzük teljesen puhára, hanem csak 8-10 perc alatt félkeményre. Szűrjük le és tegyük félre. Egy mélyebb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd futtassuk meg benne az apróra vágott fokhagymát. Adjuk hozzá a tésztát és addig rázzuk-keverjük a tűzön néhány percig, míg a fokhagymás olívás szósz teljesen be nem fedi a tésztát. Közvetlen tálalás előtt reszeljünk egy kevés parmezánt a tésztára, és még melegen fogyasszuk!

 Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz! 


Szerző

donna.hu



Scroll to Top