Jó reggelt! Tippek, hogy könnyebben induljon a nap

2011. 04. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A reggel sokak számára nehéz, sietős, stresszel teli időszaka a napnak. Pedig több tanulmány is bizonyítja, hogy ha reggel kiegyensúlyozottabban indítjuk a napot, akkor a nap közbeni stressz kevésbé viseli meg szervezetünket. Igen ám, de vagyunk páran, akik számára kisebb traumával ér fel a reggeli ébredés és az azt követő napi rutin. Íme saját tippjeim, melyekkel könnyebbé varázsolom a reggeleket.

1. A legfontosabb a tápanyagbevitel

 

Bizony, egy jó reggel jó reggelivel kell hogy induljon. Azok számára, akik hozzám hasonlóan mindig egy kicsit később kelnek, mint kellene, a legjobb, ha előző este megcsinálják a másnapi reggelit. Nem kell teleennünk magunkat mindenféle nehéz étellel. Csupán annyit együnk, hogy legyen a testünkben elég kalória a nap elkezdéséhez. A rántotta vagy a melegszendvics tökéletes választás. Későn kelőknek ajánlom, hogy a szendvicseket előző este készítsék el, hogy reggel már csak a sütőbe/mikróba kelljen bedobni. Sokunk agya számára nagyon fontos, hogy némi koffeinnel ellássuk. (Tisztelet a kivételnek.) Érdemes egy csésze kávét vagy fekete teát elfogyasztani, nem szükséges literszámra inni őket. Egy-egy csészényi bőven elég. Ezek még nem terhelik meg a szívünket, viszont segítenek az agyunknak, hogy felkészüljön a napra.

2. Gyakorlatok

Rengeteget tud dobni az ember közérzetén, ha felkelés után végez egy-két gyakorlatot. Nem kell komplett edzésterveket végigcsinálni, elég, ha egy-két karkörzést, csípőkörzést megcsinálunk. A gyakorlatok ugyanis felfrissítenek, beindítják a vérkeringést és több tanulmány szerint pozitívan befolyásolják az önbizalmunkat, ami igen jól jön egy dolgos nap elején. Aki megteheti, az válassza a kertet a gyakorlatok elvégzésére, akinek nincs erre lehetősége, az próbálja nyitott ablaknál végezni a gyakorlatokat. A friss levegő csodákra képes.

3. Hallgasd a természet hangjait

Ha valaki nagyvárosban lakik, ez sajnos nem egyszerű, de van megoldás. Jómagam sajnos madárdal helyett kénytelen vagyok az autók és motorok zaját hallgatni, de szerencsére a legtöbb videomegosztó már telis-tele van különböző természeti hangokkal. A madárcsicsergéstől egészen a tengerzúgásig. Kezdetben idegenkedtem tőle, de elképesztően meg tudja nyugtatni az embert. Még ha csak egy-két percre állunk is meg belehallgatni.

4. Forró csoki vagy kakaó

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint, a kakaóban lévő flavonolok segítenek a hangulat javításában és fokozzák az éberséget. Egy pohár kakaó a benne található szénhidrát és fehérje segítségével képes fenntartani a vércukorszintünket egészen ebédig. Arról nem is beszélve, hogy mindenki reggelét bearanyozza egy kis csokoládé.

5. Adj magadnak öt percet

Ahelyett, hogy kipattannál az ébresztőóra csörgésére és mint valami hurrikán, elkezdenéd a napot, nyomd be a szundi-gombot és adj magadnak öt percet. Ez alatt az öt perc alatt csak feküdj nyitott szemmel és szépen, nyugodtan gondold végig a teendőidet. Majd ha letelt az idő, lassan, nyugodtan kelj fel. Így nem fogod már korán reggel úgy érezni, hogy tízfelé kell szakadnod.

Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz! 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top