Bemutassam vagy sem Karácsonykor?

2009. 12. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az a lényeg, hogy párkapcsolatban vagyunk, ha nem is túl rég óta. A közösségi portál adatlapján már a „kapcsolatban” definíció tölti meg az addig üresen hagyott helyet. A kezdőkép még nem került átvariálásra, azzal még várunk, hisz nemrég kopogtatott be a szerelem. Reméljük ő lesz „Ő”, de ne hamarkodjuk el. Az ünnepek közeledtével nem elég azzal szembesülni, ami van: rohanás, „mit vegyek a családnak, az új páromnak”? Aztán egy kérdés merül fel; jogosan vagy jogtalanul? Bemutassam vagy sem? Hogyan is osztozkodjunk a Karácsony napjain?

Mindig is sok fejtörést okozott nekem, hogy mikor is ideális bemutatni valakit. Aztán rájöttem, hogy nem is olyan nagy dolog. Ha hazaviszed, felé azt közvetíted, hogy érdemesnek tartod arra, hogy megismerjék. Egyfajta bizalmat és nyitottságot sugárzol felé. Ha valaki komolyan gondolja, családoddal együtt elfogad olyannak, amilyen vagy. Ha nem, akkor legalább nem húzzátok egymás idejét; feleslegesen. Emellett előnyére szolgálhat, hogy egy más oldaladról is megismer az új pár; mégpedig a viszonyulásod a család és a többi ember felé.

Nem árt, ha a bemutatást egy nagy beszélgetés előzi meg. Ha mindkét fél késznek érzi magát erre, nincs akadálya a „nagy” eseménynek. Viszont abból adódik a legnagyobb probléma, hogy ez ritka eset. Leggyakoribb, hogy valamelyik fél még korainak érzi a családlátogatást, ilyenkor érdemes egy másik alkalmat kitűzni. Ebben az esetben a legjobb, ha a két fél külön-külön karácsonyozik. Viszont, ha mindenképp nem bírnak egymás nélkül egy napot sem, kompromisszumot kell kötni, hogy kinek a családjához is menjenek először. Ez már a két fél megegyezésétől, döntésétől függ.

A karácsony azért is lehet jó alkalom, mert ilyenkor együtt a család, nem kell mindenkivel előtte külön egyeztetni, hogy: „Tudod, ma mutatom be Ő-t, el ne felejtsd a délutáni összejövetelt.”

A bemutatandó feleket nem árt előre ellátni jó tanácsokkal, ha ilyenre szorulnak. Például kinek mi a gyenge pontja, milyen apróságokat hozzon, ha szeretne. Ha kulturális különbségek vannak a két fél között, kötelező a megelőző beszélgetés. Mindenkinek érdeke az, hogy egy hangulatos, szép este emléke maradjon meg bennünk, nem egy stresszes, sértődősé. A karácsonyra tekintettel biztosan mindenki a legjobbat fogja nyújtani, és a továbbiakban már nem kell hallgatnunk szüleinktől, hogy: „Meddig is rejtegeted még a szerencsést?”

Hogy mikor is jön el az idő a nagy „bemutatásra”? Mindenkinél máskor, de úgy gondolom az ünnepek több szempontból is jó alkalomul szolgálnak erre. Higgyük el: nem ettől leszünk sérülékenyebbek, támadhatóbbak, ha még egy hozzánk tartozó dolgot felfedünk új szerelmünk előtt, sőt. Ha ezt nem tesszük meg, lehet; már lehetőségünk sem lesz rá. Bánni fogjuk, hogy nem mutattunk meg magunkból többet, de akkor már késő lesz…



Szerző

donna.hu



Scroll to Top