Boszorkányok és mágusok?

2009. 02. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kedves ismerősöm Betty, jelenleg 6 és ¼ éves. Egyébként pedig negyedszáz. Ugyan nem értek a számmisztikához, de felkapom a fejem a sok negyedre. Lehet, hogy az idei éve lesz az egyik legjobb? Csak annyit tudok, idén sem marad el az ünneplés. Sokan kérdezték tőle február 28-án: most akkor mikor is van születésnapod? Ő általában csak annyit mond: „éjfél után egy másodpercig”.

Mikor van szökőnap? A csillagászattörténet szerint nem február 29-én, hanem szökőév február 24-én! Vagyis, 23-a után csúsznak a névnapok egy-egy napot. És hogy miért? Hagyománytiszteletből. Ugyanis Julius Ceasar vezette be a ma is használatos szökőéves naptárt. Uralkodása előtt teljesen más rendszerben számolták a napokat. Anno 355 napos évek voltak, amik 29, illetve 30 napos hónapokból álltak, valamint nem a hónap első napjától az utolsóig sorszámozták napjaikat, hanem volt három fix nap, amelyekhez képest relatív számozást használtak.

Miért is jó, ha valaki 29-én születik? Először is, ha épp nincs szökőév, két napig ünnepelhet az ember! Ugyan Betty szerint furcsa érzés a nem hivatalos ünneplés, de minden negyedik évben igazi ereszd el a hajamat engedhet meg magának a szülinapos. Másodszor: a szürke hétköznapok, évek között igazi kuriózumnak számít ez a nap, hát még ha jeles születésnap! Harmadszor pedig: negyven évesen még csak 10 éves lesz az ember, nyolcvan évesen pedig csupán 20!

Miért rossz, ha valaki február 29-én születik? Itt maga a kérdés sem helytálló, hiszen hátrányok ebből adódóan nem igazán érik őket. Hivatalos ügyintézésnél sem okoz gondot a február 29-i dátum, de még gyerekkorban sem csúfolódnak a kicsik a két-három éves osztálytársukkal. Egyetlen negatívuma származott Bettynek a születésnapjából, az egyik barátkereső weboldalon közelgő születésnapként március 1-ét jelez ki a rendszer.

Az idők során néhány február 29-e belevésődött a történelembe. Például az 1504-es, amikor is Kolumbusz Kristóf Jamaicában tartózkodott. A bennszülöttek minden földi jóval kiszolgálták az újonnan érkezett hódítókat, akik egy idő után elkényelmesedtek. Ezt látván az őslakosok megvonták szolgálatukat, mire Kolumbusz felütött egy tengerészeti kalendáriumot, amiből megtudta, épp egy holdfogyatkozás előtt állnak. Ezt kihasználva megfenyegette a bennszülötteket, hogyha nem látják el őt és embereit élelemmel, Isten örök sötétségbe borítja Jamaicát. Nem sokkal ezután a Hold eltakarta a ragyogó Napot és elsötétedett Jamaica. A lakosok kétségbeesetten rimánkodtak, amit a híres felfedező ki is használt. A holdfogyatkozás vége előtt odalépett a néphez és megígértette velük, hogy a jövőben mindig kiszolgálják őt és tengerészeit.

A február 29-én születettek mindenesetre Halak jegyűek, vagyis ábrándozóak, együtt érzőek, toleránsak, kedvesek és szeretettel teliek (a halakra jellemző tulajdonságokat elolvashatjátok a Boldog születésnapot kívánunk minden Halak jegyében született olvasónknak! című cikkünkben). Boldog születésnapot kívánunk minden február 29-én született Donnának!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top