Büdös a lehelet?

2010. 04. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

 "Kamilla" vagyis Orvosi székfű

Johannes Platearius már 1125-ben számos receptet ajánl arra vonatkozóan, hogyan is használhatjuk a gyógynövényeket a szájüregben, valamint a garatban keletkező gyulladások gyógyítására, az itt érzett fájdalom csillapítására, illetve a szájüreg flórájának rendbentartására. Ha a szánkban vagy a torkunkban probléma van, az negatívan fogja befolyásolni a táplálék lebontását is, így a száj- és torokbetegségek, beleértve a megfázásos torokgyulladásokat is, emésztőszervi betegségeket is előidézhetnek. Ha gyulladást észlelünk bárhol a szánkban, akár a fogínyünknél, akár a nyelvünknél, akár csak egy kiflimorzsa okoz apró sérülést, lehetőleg minél előbb kezdjük el kezelni elsősorban gargalizálásra és öblögetésre alkalmas gyógynövényből készül teákkal, ezek közvetlenül a fájdalmas területen hatnak és nagyon gyorsan megszüntetik a gyulladást. A fogíny és a szájüreg nyálkahártyájának gyulladásait elsősorban gargalizálásra és öblögetésre alkalmas gyógynövénykészítményekkel (teák, tinktúrák) kezelhetjük, ily módon azok közvetlenül a fájdalmas, gyulladt területen hatnak. Kiemelkedően fontos gyógynövények e téren a zsálya, a kamilla, a cserszömörce, a mályvafélék, a kakukkfű, a menta, a mirha, a szegfűszeg stb.

 Zsálya

Az orvosi zsályát már az ókorban is gyógynövénynek tekintették. Nevében megtaláljuk gyógyító erejét: tudományos neve (Salvia) a latin megőrizni, megmenteni, megmenekülni szóból származik. A híres Salernói Orvosi Iskola tanítása szerint: ha zsálya nő a kertben, semmiféle betegségtől nem kell tartani. Hogy halhatna meg bárki, aki kertjében zsályát nevel? A kínaiak a XVII. században annyira rajongtak érte, hogy a holland kereskedőknek egyetlen doboz zsályalevélért akár három doboz kínai teát is adtak. A zsálya levelének hatóanyagai közül legfontosabbak az illóolaj, a diterpén keserűanyagok, a flavonoidok és a jelentős antioxidáns hatású rozmaringsav. Az orvosi zsályát elsősorban gyulladásgátlásra és fertőtlenítésre használjuk. A szájban és a garatban lévő nyálkahártyák, valamint a fogíny gyulladásainak ellenszere. Eredményeket érhetünk el például a foghús vérzésének csillapításában, a foghússebek és a protézis nyomása alatt keletkezett feldörzsölések megszüntetésében. A zsályából készített szájvíz jó szolgálatot tesz a kellemetlen szájszag megszüntetésében is. De nemcsak a szájüreg gyógyítására használhatjuk a zsályateát. Jól hat az emésztés élénkítésére, gyomor- és bélhurut esetén felszívódásgátló és görcsoldó szerként is használhatjuk. Ajánlható szorongás, változókor idején a verejtékezés mérséklésére és általában a változókori panaszok enyhítésére is.

 Kakukkfű

Gyermekeknek három éves kor alatt, valamint kismamáknak ne adjuk!

Fontos szerepet kapott a zsályalevél a gasztronómiában is, mert ha kis mennyiségben alkalmazzuk a konyhában, akkor segíti a zsíros ételek emésztését. Szeretjük a konyhában azért is, mert jól harmonizál más fűszerekkel. Egészen biztosan látott már mindenki cserszömörcés szájvizet. Régi iratok szerint a törökök telepítették be a Mecsek vidékére, majd innen terjedt el a Balaton-felvidéken a Dunántúli-középhegységben. Egyes helyeken parókafának is nevezik. Levelét használjuk a gyógyászatban és a bőriparban is. Szeszes, illetve vizes kivonatát torok-, nyálkahártya- és ínygyulladás esetén gargalizáló szerként használhatjuk, fogínyecsetelők és szájvizek gyakori alkotórésze. A cserszömörce levél kivonatait izzadás elleni fürdőkben, aranyér esetén ülőfürdőkben is alkalmazhatjuk. A cserszömörcéből készült gyógyító termékeket csak külsőleg használjuk!

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top