Celeb mamik fogyi titkai

2010. 10. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokszor elképedve nézzük, hogy a világsztár anyukákon meg se látszik, hogy egy, kettő, netán három csemetével büszkélkedhetnek. Mi a titkuk? Egy csapat tréner, dietetikus, dada, aki vigyáz a lurkókra, míg ők edzenek – na meg persze nekik se árt az akaraterő, hogy megszabaduljanak a terhességük során rájuk szaladt kilóktól. Mi, a világukat csupán távolról csodálók minderről jobbára csak álmodozhatunk. A jó hír: el lehet lesni a titkaikat és át lehet formálni őket számunkra is elérhető formájúra.

Azonban mielőtt elkezdenénk, legyünk tisztában néhány dologgal. Először is, szülés után a szervezetnek regenerálódnia kell, így nem ajánlatos rögtön maratont futni a jó alak érdekében. Másodszor, energiára van szükségünk a regenerálódáshoz és a szoptatáshoz, így felejtsük el a drasztikusan csökkentett kalóriabevitelt, különösen az egysíkú táplálkozással ötvözöttet, hiszen se nekünk, se a babának nem tesz jót, ha megfosztjuk magunkat a vitaminoktól, ásványi anyagoktól és nyomelemektől.

Most pedig nézzük a celeb mamik titkait, Marcia Crossét, Heidi Klumét és Jessica Albáét.

Marcia Cross

A Született feleségek mintaháziasszonya 45 évesen vált anyukává, méghozzá azonnal duplázott, kétpetéjű ikrei születtek, Eden és Savannah. A vékony, szikár színésznő közel 30 kilóval nyomott többet a terhessége végén, mint az elején. Öt hónapja volt rá, hogy leadja, ugyanis ennyi távollétet kapott a Született feleségekből.

Marcia a Los Angeles-i Burn 60 edzőjéhez, Michael Lovitthez fordult segítségért. Hetente 3-5 alkalommal edzett, alkalmanként egy órát. A gyors eredmények érdekében váltott tempójú edzésprogramot írt neki elő Lovitt – 30 másodperc séta, egy perc kocogás, mindez 30 percen keresztül folyamatosan váltogatva. Az edző szerint ez a létező legjobb módszer a felesleges kilók eltüntetésére, mivel a szívritmust sokkal jobban a zsírégető zónában tartja, mintha valaki csak szimplán fut. Emellett persze az erőnlétet, illetve az állóképességet javító gyakorlatokról se feledkeztek meg, az egész testet formálták.

Marcia elszántságát tükrözi, hogy ezeken az edzéseken kívül otthon is tornázott mindenféle fitnesz DVD-kre, valamint lemondott az édes harapnivalókról.

Hétköznapi megoldás: Remek ötlet az edzőterem, de ne csak úgy céltalanul lézengjünk benne, hol ilyen, hol olyan gyakorlatokat végezve. Kérjünk személyes edzéstervet, melyet a legtöbb edzőteremben már ingyenesen is összeállítanak a számunkra, és kövessük is a gyakorlatokat, pontosan úgy, ahogy azt előírták számunkra. Fokozza az akaraterőt és a kitartást, ha egy barátnőnkkel ugrunk le edzeni vagy csoportos edzésre járunk.

Heidi Klum

Nem sok szeglete van a világnak, ahol ne ismernék a jelenleg 37 éves szupermodell nevét. Kisfia, Henry születése után 2 hónappal már kifutón is volt a Victoria’s Secret mega fehérnemű-bemutatóján 2005-ben, és nyoma se volt rajta a terhessége során rárakódott 16 kilónak. Csoda? Nem, iszonyatosan kemény munka árán.

Edzője, David Kirsch elmondása szerint naponta 90 percet, két órát edzettek, mindenekelőtt a hasára és a fenekére összpontosítva. A Kirsch által kidolgozott The Ultimate New York Body Plant-követő Heidinek a gyilkos edzések során (maga a program kéthetes, de ő ennél tovább csinálta) többek közt kitörések, fekvőtámaszok és gimnasztikai labdás gyakorlatok tömkelegét kellett végrehajtania. Emellett az evezőgéppel is meg kellett barátkoznia, Kirsch szerint ugyanis sokkal jobban formába hoz, mint a futópad, hiszen megdolgoztatja a karokat, a hátat, a törzset, a feneket, a combokat, lábikrákat és a szív is tempóra kapcsol, miközben evezést imitálunk.

Az edzések mellől természetesen a szigorú diéta se hiányozhatott. Se fehér kenyér, se szénhidrátdús harapnivalók, se kávé, és még a tejtermékeket is mellőznie kellett, bár ez nem olyan biztos, hogy jó ötlet egy anyukának, aki szoptatja a babáját. A szintén Kirsch által kidolgozott étrend ráadásul a gyümölcsökre is kikötéseket tesz, az öt inkább kisadagos étkezés fő alapelemei a zöldségek, mint a brokkoli és a karfiol, a lazac, a csirkehús, diófélék, gomba, tojásfehérje, bab, lencse, bogyós gyümölcsök.

Hétköznapi megoldás: Óvatosan az edzéssel! Nem kell egyből beleugrani a mély vízbe, inkább fokozatosan növeljük az edzések időtartamát. Kezdetben még egy 45 perces aktív edzés is megerőltető lehet. Igaz, hogy nem Heidi tempójában, de már az is segít a fogyásban, ha naponta egyszer-kétszer 10 perc célzott mozgást be tudunk iktatni a napirendünkbe.

Jessica Alba

A sokak által a világ egyik legszebb nőjének tartott, mindig ragyogón mosolygó színésznő két évvel ezelőtt adott életet kisfiának, Honornak. Terhessége alatt 16 kilót hízott, melyet Ramona Braganza tréner vezényletével dolgozott le, annak kifejezetten szülés utánra kidolgozott 321 Baby Bulge Be Gone nevű edzéstervét követve.

A terv háromhónapos időtartamra tervezett, három fázisból áll, és figyelembe veszi az újdonsült anyukák testének fizikai terhelhetőségét. Mondhatni: kismamabarát. Így itt szó sincs másfél órás kemény izzadásról, kezdetben mindössze 20 perc az edzés, az időtartama fokozatosan emelkedik 40-re, ügyelve az izmok és az állóképesség megfelelő erősödésére.

Természetesen Braganza módszerében is fontos szerepet játszik a megfelelő étkezés, ám nagyon ügyel rá, hogy az a gyermeküket szoptató kismamák minden igényét fedezze. Naponta 3 főétkezés és két nasi engedélyezett, továbbá minél több folyadék fogyasztására ösztönöz. Elmondása szerint Jessica naponta 1700 kalóriatartalmú táplálékot evett: rostokban gazdag teljes kiőrlésű gabonaféléket, salátákat, sovány húsokat, és harapnivalóként fehérjedús finomságokat, például alacsony zsírtartalmú sajtokat rágcsált.

Hétköznapi megoldás: Elég a nappaliban tornázni hozzá, miközben a babát biztonságban elhelyezzük a közelünkben. Vegyünk egy pár súlyzót, a többi tornaszer lehet a berendezés, egymásra rakott párnák haspadnak, szék a nyújtáshoz. A kardio edzést is egyszerűen meg lehet oldani, egy kis lépcsőzés, séta, babakocsi-tolás – már napi 20-25 perc is hatásos.

Mint a bemutatott példák is mutatják, a celeb mamikról se párolognak el a terhességük során felszedett kilók varázsütésre, nekik is meg kell dolgozniuk érte. Van, aki drasztikusabb és van, aki barátságosabb módszereket választ. Bizonyos szinten bárki élhet ezekkel a metódusokkal, ám egy dolgot sose felejtsünk el: a lényeg nem az, hogy milyen gyorsan szabadulunk meg a fölös kilóktól, hanem az, hogy közben megőrizzük az egészségünket, és így a babáét is, hiszen a mi jólétünk rá is kihat!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top