Cukor vs. édesítőszerek

2009. 10. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csecsemőkortól kezdve isszuk a cukrozott teát, így hamar hozzászokunk a napjainkat kissé feldobó édes ízhez. Sokszor nyúlunk csokiért, ha valami bánat nyomja a lelkünket, és persze a csokoládé is tartalmaz – nem is kevés – cukrot. Pár kalóriát spórolhatunk naponta, ha a teánkat, kávénkat édesítőszerekkel édesítjük, de mielőtt előkapjuk az édeskékkel teli dobozt, álljunk meg egy pillanatra, és mérlegeljük, melyik használatával jár jobban a szervezetünk.

Mindkét anyaggal ételeinket, italainkat édesítjük, de a cukor természetes, míg az édesítőszereket mesterségesen állítják elő, vagyis szintetikus úton. A „természetesek” közé tartozik a répa-, szőlő-, maláta-, tejcukor, valamint a méz is, ezek a szervezet számára fontos tápanyagok. Kristály-, por-, kocka-, barna-, vagy kandiscukor készül a nyerscukorból, a fehér színűek a legédesebbek, míg a barnáknak gyengébb az „ereje”. A barna cukor „egészségesebb”, mivel azt nem tisztítják, finomítják, így szinte nincs is benne vegyi anyag. A „mesterségeshez” sorolhatóak a szacharin, a szukralóz, az acetulfám, az aszpartam, melyek a cukorhoz képest harmincszoros édesítőképességgel rendelkeznek. Míg a cukornak tápértéke és tartósító hatása is van, addig az édeskék csak ízesítenek, de semmi több.

Kísérletek bizonyították, hogy a leggyakrabban használt édesítő, vagyis az aszpartam a leukémia és a nyirokszövet-daganat kialakulásához is hozzásegít. Diétás üdítőkben, cukormentes rágókban, és mindenféle „light” elnevezésű élelmiszerben megtalálható, használata a cukorbetegek számára a legkárosabb, hiszen tovább súlyosbítja a diabéteszt. Mivel alig található benne szénhidrát, így minden diétához tökéletesen passzol, persze nem szabad túlzásba vinni, hiszen nagymennyiségű fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Napi 4-5 tablettánál nem ajánlott többet fogyasztani, ráadásul előfordulhat, hogy allergiás tüneteket okoz, legtöbbször kellemetlenül viszkető bőrkiütést.

Viszont a cukor is bír kedvezőtlen hatásokkal. Felelős az elhízásért, a cukorbetegségért, a szívinfarktusért, az emésztőrendszer különböző zavaraiért, a köszvényért, a csontritkulásért, a vitamin- és nyomelemhiányért, és a fáradékonyságért, okozhat epilepsziát, elmezavarokat, hiperaktivitást, epehólyag- és vastagbélgyulladást.

A cukrot bármikor helyettesíthetjük mézzel, főleg a hidegebb időkben, a nátha megelőzése, vagy kezelése érdekében. Ugyanakkor cukor elengedhetetlen a szervezet működése érdekében, míg az édeskékkel csak helyettesíthetjük az édes ízt, ráadásul kellemetlen utóízzel rendelkeznek.

Nekünk kell eldönteni, hogy a kettő közül melyikkel „mérgezzük” magunkat, de a lényeg, hogy mértékkel fogyasszuk mind a kettőt, így nem okozunk nagy rombolást a szervezetünkben. A legtöbb, amit tehetünk, hogy lassan hozzászoktatjuk ízlelőbimbóinkat az édesítetlen teához, kávéhoz. Észre fogjuk venni az igazi ízeket is, nem csak a mindent elnyomó édeset.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top