Cumi mizéria

2011. 01. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Érvek és ellenérvek feszülnek egymásnak, amikor az adjunk-e cumit a gyermeknek, avagy ne kérdése kerül szóba.

A cumiról az első feljegyzések az 1300-as évekből származnak, állítólag egy apuka találta fel, miután már a szülők nagyon meggyötörtek voltak kisbabájuk éjjeli áriáitól. Később, a 17-19. századi Angliában korallból, elefántcsontból vagy csontból készült rágókát adtak a gyermekeknek, hogy csökkentsék a fogzással járó kellemetlenségeket. Amerikában vászondarab járta, melybe cukrot tekertek, a német területeken édesített kenyér volt a töltelék, de arra is volt példa, hogy mák, hús került bele, sőt, néha brandyvel itatták át a gyolcsot. A cumi az 1900-as évek környékén kezdett hasonlítani arra a formájára, ahogy mi ismerjük, az USA-ban jelent meg és „babanyugtató”-ként került forgalomba.

Tény és való, a cumi képes megnyugtatni a gyermeket. Sok csöppség könnyebben alszik el cumival a szájában, jobban viseli, ha néhány percet várnia kell az anyatejre, tápszerre. Az orvosnál is könnyebben boldogulhatunk, ha a vizsgálatok közben a gyermek cumizik, valamint egy-egy utcán, boltban, postán kitört üvöltős sírás-rívásnál is gyors lecsendesedést hozhat. Fogzáskor is jól jöhet, hiszen a gyermek a segítségével tudja masszírozni a kellemetlenül feszülő ínyét. Továbbá azt is rebesgetik, hogy a bölcsőhalál bekövetkezésének a kockázatát is csökkenti. Sokan pedig azzal érvelnek a cumi mellett, hogy könnyebb róla leszoktatni a gyermeket, mint az ujjszopásról.

Ám mint tudjuk, nagyon kevés dolog létezik ezen a világon, amiről kategorikusan kimondhatjuk, hogy jó vagy rossz, hasznos vagy káros. A cuminak is megvannak a maga veszélyei. Szopási zavart okozhat, lecsökkentheti a szopási időt, ezért nem is ajánlják 4-6 hetesnél kisebb gyermekek számára, amíg biztonságosan ki nem alakul náluk a szopási rutin. Fertőzéseket közvetíthet vagy tarthat fenn, például a szájpenészt, ezért rendszeresen és nagyon alaposan kell tisztítani, fertőtleníteni. Az okot nem tudni, de a megfigyelések arra engednek következtetni, hogy a középfülgyulladás kialakulásának a kockázatát is növeli. Továbbá zavarhatja a fogak fejlődését, a beszéd kialakulását, fejlődését. Ami pedig a leszoktatást illeti, egyes esetekben nagyon kemény csatát kell vívni a gyermekkel, mire elhagyja a cumit.

Pro és kontra, a cumi mellett és ellen szóló érvek, melyek sok vitát szültek már. Eldönteni nem a mi dolgunk, a szülők szabad joga, hogy használnak-e cumit vagy sem. A fő, hogy nem kell erőltetni a cumizást és megfontoltan, következetesen kell vele élni, ha mellette tesszük le a voksunkat.

Forrás: www.anyuci.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top