Diszkódrogok

2008. 11. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szülő, ha ezt hallja: „sziasztok, elmentem bulizni”, akkor görcs rándul a gyomrába. Gyerekük, aki nem olyan rég még az oviban a Barbie babáért verekedett, most beveti magát az éjszakába. A televízióból és a rádióból gyakran érkeznek a hírek: drogoznak a fiatalok. Bár megbíznak gyerekükben, legtöbbször a társaság az, aki belehúzza a legjobban nevelt, legmegbízhatóbb gyereket is a rosszba. Hisz mindenki csinálja, ha ő kimarad, akkor nem tartozik a társaságba. Így a biztos családi háttér ellenére is kipróbál olyan szereket, amik tiltottak. Tudja ő, hogy rossz, de a többiek is csinálják, neki is benne kell lennie. Így vesz részt közös füvezéseken, majd később a kíváncsiság belehajthatja a keményebb szerek kipróbálásába is. Ez az egyik út.

Vannak azonban olyan vásott kölykök, akik nem a társaság kedvéért csinálják. Őket vagy elhanyagolják a szüleik és kóborlásaik során akadnak drogosokba, vagy a szülők minden igyekezete ellenére sem sikerül őket megszelídíteni. És a szülő bármit is mond, sosem lehet biztos abban, a gyerek merre jár, ha épp nincs vele.

Általában az óvatlanok, ők a harmadik típusúak, akiknek eszük ágában sincs kipróbálni a drogokat, mégis drogosok hálójába kerülnek. Hogy hogyan? Nem új keletű szer a piacon a GHB nevű anyag. Folyékony extasynak is hívják. Az USA-ban és Nyugat-Európában gyorsan elterjedt kábítószert eredetileg testépítők használták serkentőszernek. Kis mennyiségben jó kedélyt biztosít, közvetlenné teszi fogyasztóját, és feloldja a belső gátlásokat. Nagyobb dózisban azonban teljes emlékezetkiesést okoz, és könnyen eszméletvesztéshez vagy akár kómához, fulladáshoz is vezethet a fogyasztása. Ám van egy rövid távú emlékezetet roncsoló hatása is, ami miatt bűncselekményekhez is használják. Több tucat esetről tud a brit rendőrség, amikor GHB-vel elkábított lányokat erőszakoltak meg. Az áldozatok sokszor önként mentek el az elkövetőkkel, majd teljesen elvesztették az öntudatukat. Később egyáltalán nem emlékeztek arra, ami történt velük. De ez már nem csak Nagy Britanniát érinti. Magyarországon is létezik, különböző kiszerelésekben árulják. Régebben legálisan hozzáférhető volt, sőt szex - shopokban is árulták. De a bűncselekmények miatt tiltott szer lett. Így az a lány, aki soha nem is próbálna ki drogot, áldozattá válik anélkül, hogy tudna róla. A drogot kedvesnek tűnő srácok csepegtetik a lányok italába, majd az elbódított lányt hazakísérve megerőszakolják, kirabolhatják, és ebből az áldozat semmire nem fog emlékezni, csak az lesz fura neki, hogyan került oda ahol épp van. A szer ugyanis színtelen, szagtalan, így az áldozatnak fel sem tűnik, hogy drog van az italában. Akadnak híres esetek is.

A legnagyobb feltűnést eddig Andrew Luster ügye keltette a GHB-vel kapcsolatban. Luster annak a Max Factor-nak az ükunokája, aki a világhírű, önmagáról elnevezett kozmetikai céget alapította. Luster Kaliforniában 1996 és 2000 között többször is a lakására csalt GHB-vel elkábított nőket, és megerőszakolta őket. Három esetet sikerült rábizonyítani, de eltűnt Mexikóban. A közelmúltban azonban egy fejvadász elkapta, és most 124 éves börtönbüntetését tölti.

Így tehát azok a szülők is figyeljenek oda gyerekeikre, akkor is, ha tudják, nincsen drogos a társaságukban és maguk sem nyúlnának önként a droghoz. Figyeljenek poharaikra, ne hagyják őrizetlenül, és ne fogadjanak el idegentől italt. Akármilyen csábító is a mosolya.

Kapcsolódó anyagok:

$$1017$$

$$754$$

$$588$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top