Őszi-téli depresszió

2008. 11. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az állatvilágban is előfordul a hangulatbeli és viselkedéses fordulat az évszakváltozások hatására: az állatokéhoz hasonlóan az évszakok váltakozásával az emberi belső biológia óra is átáll, részben azért, mert a napfényees időszak lerövidül.

Előfordulhat azonban, hogy biológiai óránk nem tud "lépést tartani" a napirendünkkel. A téli depresszióban szenvedők számára így nehézzé válik a napfény hiányához való alkalmazkodás a sötét hónapok alatt. A tünetek olyankor a legsúlyosabbak, amikor a nappalok a legrövidebbek.

Szezonális hangulatzavarról beszélünk, ha: 

– A depressziós tünetek rendszerint az őszi, téli hónapokban jelentkeznek.  – A depresszió csillapodik a tavaszi, nyári hónapokban.  – A tűntek előfordultak az előző két év során, de nem-szezonális epizódok nem voltak.  – A szezonális epizódok száma felülmúlja a nem-szezonális epizódokét.

Gyakori tünetek: 

– Alvásproblémák: túl sok alvás ellenére nem ébred felfrissülten az ember, nehezen tud felkelni az ágyból, szüksége van a délutáni szundikálásra.  – Túlevés: magas szénhidráttartalmú ételek, édesség, rágcsálnivaló utáni sóvárgás, mely elhízáshoz vezethet.  – Depresszió: kétségbeesés, reménytelenség, gyötrelem, bűnösségérzés, szorongás, a mindennapos feladatok frusztrálóvá válása.  – Családi problémák: társaságkerülés, ingerlékenység, a szexuális érdeklődés csökkenése, érzelemszegénység.  – Viselkedési problémák (különösen a fiatalkorúaknál).

Kezelhető? Igen, a tapasztalatok azt mutatják, van megoldás. Az enyhébb tüneteken segíthet, ha nappal minél több időt töltünk a szabadban, és ha megpróbáljuk úgy átrendezni lakásunkat, irodánkat, hogy azok minél több természetes fényt kapjanak. Érdemes mozgással, sétával, kocogással kihasználni a szebb téli napokat. Egy vizsgálatban például azt találták, hogy egy óra séta a téli napsütésben ugyanolyan hatásos volt, mint két és fél óra fényterápia.

A fényterápia, melyhez speciális, nap fényéhez hasonló színes fényt (bright light) kibocsátó lámpákra (2500-10 000 lux) van szükség, hatásos lehet súlyosabb tünetek esetén is. A mesterséges színes fény ugyanis, a napfényhez hasonlóan, gátló hatással van a melatonin termelésre.

Ha a fényterápia nem segít, gyógyszeres kezelést javasolnak a szakemberek. A gyógyszerek két-három hét alatt tünet mentesíthetik a beteget, de szedésüket ez után is folytatni kell. Nyáron nem javasolt a gyógyszerszedés, ám a súlyos szezonális megbetegedésben szenvedőknek azt tanácsolják, ősszel kezdjék újra a gyógyszerszedést, megelőző jelleggel.

Tippek a téli levertség és depresszió elkerüléséhez 

– Figyelje hangulatát és energiaszintjét! Ha észreveszi, hogy egyre gyengül a nyár elmúltával, próbáljon megelőző "intézkedéseket" tenni.  – Tervezzen aktív elfoglaltságokat még az ősz elején!  –  Próbáljon sok időt természetes fényben, a szebb napokból minél többet a szabadban tölteni. A szürke napokon használjon minél több fényt otthonában és munkahelyén!  – A legfontosabb: ha úgy érzi, "süllyed" és nem tudja uralni a helyzetet, ne szégyenkezzen, és ne próbálja elrejteni érzéseit! Sokan mások is hasonlóan éreznek. Kérjen segítséget szakembertől: ha idén talál valamilyen megoldást, azt valószínűleg minden elkövetkezendő ősszel, télen használni tudja majd!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top