Egy különös színésznő: Claudia Cardinale

2011. 04. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy igazi olasz színésznő, akinek a játékában minden temperamentum és szenvedély ott van, sokáig mégsem tartották igazán olasznak. Claudia Cardinale egészen 18 éves koráig nem is beszélte az olasz nyelvet, mégis az ország egyik legnagyobb dívájaként tartják számon, és a hetvenes évek egyik legmeghatározóbb szexszimbóluma volt.

Eredeti neve Claude Joséphine Rose Cardinale volt. Édesanyja francia, míg apja szicíliai származású volt. A szülők úgy gondolták, hogy jó memóriája miatt tanári pályára küldik a lányukat, de Claudia már kislánykorától inkább a színpadra vágyott. Származása miatt azonban sok akadályba ütközött. Édesapja ugyan próbálgatta tanítani a szicíliai nyelvre, olaszul viszont csak 18 éves korára tanult meg és azóta sem beszéli tökéletesen. Különleges akcentusa azonban nagyban elősegítette, hogy szexis imázsát felépítse. 17 évesen megerőszakolták, és ennek folytán teherbe is esett, ez az élmény nagyon sokáig kísértette. Fia született, Patrick, akit később Franco Cristaldi örökbe fogadott.

1957-ben a fiatal Claudia megnyert egy tunéziai szépségversenyt. Felhasználva a körülötte kerekedett figyelmet, gyorsan elkezdett a filmezés felé kacsintgatni, nem kevés sikerrel.  Egy évre rá már a Goha című filmben láthatta őt a közönség. Bár a film nem volt átütő siker, az alakítása meggyőzte a szakmabelieket. Még abban az évben szerződtették egy új film, az Ismeretlen ismerősök című alkotás egyik mellékszerepére. A film nem várt népszerűséget hozott és ezzel Claudia nevét is megismerte a sajtó.

Persze ehhez az is nagyban hozzájárult, hogy még a film készítése közben felreppent a hír, hogy a szigorú szerződése ellenére, mely tiltotta Claudiának, hogy fogyjon, hízzon, vagy akár férjhez menjen, mégis összeházasodott menedzserével, Franco Cristaldival. A frigyről igen keveset lehet tudni, de a pletykák szerint a párocska egészen 1975-ig kitartott. Ekkor állítólag elváltak. De erről is csupán pletykákból lehetett hallani. A színésznő a mai napig állítja, hogy sosem volt férjnél. 1975 óta él Pasquale Squitierivel, akitől egy lánya született.

Az első film, melyben olaszul szólalt meg, és nem szinkronizálták, Federico Fellini 8 és fél című alkotása volt. Ez a film később a hollywoodi belépőt jelentette számára. A film sikerét követően már olyan dívákkal emlegették együtt, mint Bridget Bardot vagy Sophia Loren. Hollywood azonban nem csábítja a színésznőt. Bár részt vett egy-két amerikai produkcióban, állítása szerint inkább megmarad az európai filmesek mellett.

Bár manapság is dolgozik, mindemellett jótékonysági akciókban is részt vesz. A színésznő kiáll a nők jogaiért világszerte. Ezenkívül lovagi címet is kapott Franciaországtól, bár ezt beárnyékolta egy pletyka, mely szerint viszonya volt Jacques Chirackal. A filmezés mellett azonban mai napig eleget tesz az UNESCO női jogokért felelős jószolgálati nagyköveti teendőinek.

Számos díjjal jutalmazták, de az egyik legrangosabb a 2002-ben megrendezett Berlinale Arany Medve életműdíj.

 Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz! 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top