Elég fitten kezded a 2010-es évet?

2010. 01. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Különösen ebben az időszakban érezhet az ember egy könnyű viszketést a nyakán, vagy hogy a hideg futkározik a hátán. Egyik ember gyorsan túljut ezen, mások viszont belebetegednek.

Ha egy kis időt szánnál magadra, és belehallgatnál a saját testedbe, akkor te is felismerheted az esetleges zavart, és azonnal reagálhatsz rá. Van aki nem tesz semmit, csak szenved, és beletörődik egy betegségbe, ami esetleg sokáig el is húzódhat.

Fontos, hogy mindenki készítsen egy öntesztet saját testéről, és elemezze, hogy tulajdonképpen mennyire egészséges, hol vannak a gyenge pontjai, amelyet egy tapasztalt orvossal azonnal meg tud oldani. Fontos tudni, hogy hogyan állunk energiával, fontos tudni mennyire vagyunk életerősek, fittek, és milyen sikerrel jutunk át a hideg évszakon.

Neked is tudnod kell, mennyire jó a szíved és keringésed, tudnod kell, hogy véred tud-e elegendő tápanyagot és oxigént szállítani a szervezetednek.

Szánj egy kis időt magadra, és vizsgáld meg saját szervezetedet.

Ülj le egy székre, és ügyelj arra, hogy combod, és lábszárad derékszöget zárjon be egymással. Fektesd a kezedet a combodra, és állj fel ebben a pozícióban gyorsan, anélkül, hogy bármire támaszkodnál. Végezd el ezt 15-ször egymás után. Ha nem fulladtál ki, ha lábaid nem remegnek, térded nem fájdul meg, akkor fitt vagy.

Ha fájdalmat érzel, az első jele lehet egy izületkopásnak. Mindenképpen menj orvoshoz.

Ha egy gyenge szédülést érzel, vagy lépcsőjáráskor bizonytalannak érzed magadat, akkor vizsgáltasd meg egyensúly érzékedet, a következő teszttel:

Állj fel, lazán, és egyenesen. Tedd össze kezeidet úgy, mintha imádkoznál. Maradj egyik lábadon állva, és a másikat hajtsd be úgy, hogy talpad a másik combod felületén nyugszik, és ebben az állásban próbálj megmaradni 90 másodpercig. Ha ez sikerül, akkor optimális az egyensúlyérzéked, és nem kell aggódnod, hogy esetleg egy veszélyes esés okoz kárt benned.

Ha kifulladsz, amikor felfelé mégy a lépcsőn, vagy utad egy részén futnod kell, akkor figyelj magadra, mennyire egészséges és fitt a tüdőd. Esetleg szükséged van arra, hogy esetenként inhalálj, tégy 15 csepp eukaliptusz tinktúrát 2 liter forró vízbe és ebből lélegezz be. Egy látogatás a tüdő szakorvosnál semmiképpen sem árthat.

Tesztelheted a tüdődet a következő képpen is:

Énekelj hangosan, a rádióval együtt egy slágert. Próbáld meg egy méter távolságból egy égő gyertya lángját elfújni, ha ez játszi könnyedséggel sikerül, akkor egészségesek a légutaid. Ha nem sikerül, akkor mindenképpen méresd meg a tüdőkapacitásod szakorvossal, a kilégzésed erejét, hogy esetleg allergia vagy megfázás okozza a légutak elszűkülését.

A szív életünk pumpája, ha könnyebb szívfájdalmat érzel, szorító érzést érzel a mellkasodban, akkor vedd nagyító alá szíved teljesítményét.

Végezd el a következő tesztet. Számold meg pulzusodat 30 másodpercen keresztül, ha fél percen belül 40 szívverést számolsz, akkor szíved percenként 80-szor ver, ez egy felnőtt embernél teljesen normális.

Ha néha-néha kimarad egy ütés, az még rendben van, még nem ok a nyugtalanságra. Ha a szívverésed ez alatt, vagy e fölött áll, akkor egy szívspecialistának kellene megvizsgálnia szívedet alaposan. Ha nyugalmi állapotban erős szívdobogást érzel, e mögött magas vérnyomást kell sejteni.

Jó egészséget kívánok!

- Németh Ági -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top