Érdekes és extrém fóbiák

2009. 07. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

 

Számfóbiák

Biztosan sokan hallottak már arról, hogy rengeteg ember irtózik a 13-as számtól. Valaki csak azt mondja, nem szereti, mások egyenesen ki sem merészkednek a házból egy péntek 13-a alkalmával. Persze nagy különbség van babona és szorongás között, a 13-as számmal kapcsolatosan.

A 13-as számtól való félelmet triszkaidekafóbiának nevezik, és eredetét tekintve régi keresztény hagyományokhoz is visszanyúlik. Az Utolsó Vacsorán Jézussal együtt 13-an ültek az asztalnál, a keresztre feszítés pedig egy pénteki napon volt és a kettőt összefüggéseiben nézve meg is született a borzalmas péntek 13-a a keresztény kultúrkörben.

Világszerte megfigyelhető, hogy bizonyos épületekben kihagyják a 13. emeletet, vagyis a 12. szint után a 14. következik. Félmegoldás, de az is előfordul, hogy a 13. emeletet nem alakítják ki lakhatónak például szállodákban, hanem itt helyezik el az épület légkondicionálását. Emellett sok helyen nincsen 13-as szobaszám, nincsen a repülőgépen 13-as üléssor, vagy egyes reptereknek nincs 13-as beszálló kapuja sem. A Forma-1-es versenyeken attól kezdve nem használják a 13-as számot, mióta két halálos kimenetelű baleset is történt ezzel a rajtszámmal.

A Távol-Kelet országaiban a négyes számmal kapcsolatos fóbia – tetrafóbia – „szedi” áldozatait. Ennek oka az, hogy kínaiul a „négy” és a „halál” szó kiejtésében nagyon hasonlít egymáshoz. Kínában ennek köszönhetően például a négyes számot tartalmazó mobilszámokat sokkal olcsóbban árulják a szolgáltatók.

Olaszországban a 17-es számmal kapcsolatos fóbia terjedt el, melynek az oka az, hogy római 17-es (XVII) betűket felcserélve a VIXI kifejezést kapjuk, amely latinul annyit tesz „éltem” vagyis „az életemnek most vége”. Ebből kifolyólag, ugyan úgy, mint a 13-as számmal kapcsolatos fóbia esetében, nincsen 17. emelet, vagy 17-es szobaszám egyes olaszországi szállodákban.

Ezek a félelmek „laikus” szemmel is még elfogadhatóbbnak tűnnek, mint például azok, melyek sokszor már az emberi képzelőerő fogalmát is kimerítik. Lássunk példákat extrém, már a józanész határait feszegető fóbiákra is!

Ombrofóbia

Annyit tesz: félelem az esőtől. Az amerikai Marilia elmondása szerint ebben a „betegségben” szenved. Rettegés tör rá, ha esni kezd az eső, dührohamot kap, különösen akkor, ha az ég is dörög mellé. Az eső szorongást vált ki belőle, úgy érzi, megfullad tőle. Ha véletlenül mégis megázik, fürdik egész nap, mert koszosnak, piszkosnak érzi magát. Kijelentette, ha olyan vidéken kellene éljen, ahol minden nap esik az eső, akkor már biztosan beleőrült volna.

Dexterofóbia

Jelentése: félelem a testtől jobb oldalon elhelyezkedő tárgyaktól. A fóbia 1957-ben kapta a nevét Rudolf Dexterfield nevű páciensről, akit először diagnosztizáltak ezzel a betegséggel. A fóbiának párja is van – levofóbia – vagyis az illetőnek a bal oldalon elhelyezkedő tárgyak jelentenek veszélyforrást.

Hafefóbia

A betegség szenvedőalanyai rettegnek az érintéstől. Nem tudják elviselni a gondolatot, hogy bárki is hozzájuk érhet, vagy azt, ha nekik kell megérinteniük valakit vagy valamit.

 

Az extrém és különleges fóbiák sora végtelen. Ha egy embernél is már diagnosztizálták, bekerül a listába, így a fóbiák száma ötszáz környékére tehető. Így a lista tartalmaz olyan fóbiát is, mint például az anyóstól/apóstól való irracionális félelmet – a socerafóbiát –, vagy a globofóbiát, melyben az illető a gömböktől fél, de kihagyhatatlan a felsorolásból a térdektől, a szemektől, sírhelyektől vagy a rakétáktól való rettegés.

Kapcsolódó anyagok:

$$4135$$

$$4109$$

$$4068$$

$$3791$$  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top