Értesz a párod nyelvén?

2011. 03. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Gary Chapman húszévnyi párterápiás gyakorlat után alkotta meg szeretetnyelvekre vonatkozó elméletét. Megfigyelte ugyanis, hogy gyakran azért kerülnek válságba a kapcsolatok, mert a felek különböző módon fejezik ki az érzéseiket, és egyszerűen „elbeszélnek” egymás mellett. Nem arról van tehát szó, hogy nem illenek össze, vagy elmúltak az érzések, esetleg kihűlt a kapcsolat, hanem egyszerűen csak arról, hogy nem értik egymás szeretetnyelvét.

Mindenki különböző személyiségjegyekkel, különböző családi háttérrel és a saját párkapcsolati múltjával érkezik egy kapcsolatba, és ezt a magával hozott eszköztárat alkalmazza érzelmei kifejezésére. Ha például olyan családban nőtt fel valaki, ahol fontos a testi kontaktus, rendszeresen megölelik, megsimogatják egymást a családtagok, számára természetes lesz, hogy odabújik a párjához, ha ki akarja fejezni, mennyire szereti és ragaszkodik hozzá. Ha ez a pár történetesen olyan családból érkezett, ahol inkább tettekkel fejezik ki a ragaszkodást, kényelmetlennek fogja érezni, hogy párja állandóan rajta lóg. Úgy fogja kifejezni az érzéseit, hogy minden létező módon párja segítségére lesz, gondoskodik róla, mindent elintéz neki, ami csak módjában áll. Nem kell párterapeutának lenni, hogy lássuk, ebből a helyzetből sok konfliktus származik, pedig az érzések nagyon is rendben vannak.

Megfigyelései alapján Chapman öt szeretetnyelvet különített el, és ezzel nagyon értékes gyakorlati segítséget adott a párok kezébe. Lássuk, melyek ezek a nyelvek!

Kedves szavak

Aki ezt a nyelvet beszéli, az tényleg a szóból ért. Mindig, minden helyzetben igényli a pozitív, támogató szavakat. Fontos neki, hogy párja verbálisan is kifejezze az érzéseit, sokszor elmondja, hogy mennyire szereti, tiszteli és kívánja. Fontos, hogy párja bátorító szavakat mondjon neki, ha nehéz helyzetbe kerül, és dicsérje, ha elért valamit, vagy egyszerűen csak azért, mert jól néz ki. Ugyanígy konfliktus esetén is a tárgyalás vezet nála a legjobb eredményre. Alapvető fontosságú számára a verbalitás, hogy beszélhessen az érzéseiről, a terveiről, a gondjairól, és türelmes, értő hallgatóra találjon partnerében.

Minőségi idő

Aki ezt a nyelvet beszéli, annak a minőségi együttlét a legfontosabb. Ez azonban nem merül ki abban, hogy egy légtérben tartózkodik a párjával, ugyanis az ilyen emberek számára az egymásra figyelés az együttlét lényege. Számukra a közös tevékenység olyan, mint a levegő. Lehet ez egy beszélgetés, közös munka, sport, séta, együtt készített vagy fogyasztott vacsora, az a lényeg, hogy minőségi, tartalmas időtöltés legyen. Ha ezt megkapja, biztosan fogja érezni, hogy párja szereti, figyel rá és ragaszkodik hozzá.

Ajándékozás

Aki ezt a nyelvet beszéli, annak a szeretet látható jelei a legfontosabbak. Nem az ajándékozás anyagi vetületére kell itt gondolni, hanem arra az odafigyelésre és időre, ami az ideális, személyre szabott ajándék kiválasztásához szükséges. Az a személy ugyanis, aki fontosnak tartja az apró, személyes meglepetéseket, a szeretet szimbólumát látja a kapott tárgyban. Az ilyen emberek szívesen viselik a párjuktól kapott ékszert, lepréselik a virágot, megőrzik a csokoládé dobozát, mert így érzik a másik jelenlétét, így bizonyosodnak meg érzéseiről.

Figyelmesség

Ez az egyik legegyszerűbb szeretetnyelv. Aki ezt beszéli, az tettekkel fejezi ki az érzéseit. Apró szolgálatok, kicsi figyelmességek, amik tervezést, időt és fáradságot igényelnek, de megkönnyítik a másik életét. Lehet ez egy ebéd elkészítése, bevásárlás, kutyasétáltatás, gyerekfelügyelet, lényeg, hogy ott van mögötte a gondoskodás, a szándék, hogy terhet vegyen le a társa válláról. Annak ellenére, hogy ez az egyik legegyszerűbb szeretetnyelv, ezt értik félre a leggyakrabban. Sokak számára ugyanis természetes, hogy párjuk besegít a háztartásba, és nem látják meg munkájának valódi értelmét és üzenetét. Az ilyen emberek nyelvén ugyanis egy mosogatás vagy egy ebéd elkészítése egyenlő egy szerelmi vallomással.

Érintés

Az, aki ezt a nyelvet beszéli, inkább ölelésre, simogatásra vágyik, mint szavakra és tettekre. Abból tudja, hogy szereti a párja, ha megérinti, hozzá bújik és hagyja, hogy ő is ezt tegye.

Ideális esetben mindegyik szeretetnyelv jelen van egy kapcsolatban, hiszen mindegyik csatornára szükség van az érzelemkifejezéshez, ám mindenkinél hangsúlyosabb valamelyik. Nagyon fontos hát, hogy tisztában legyél saját szeretetnyelveddel és ismerd a párodét is, hiszen így biztosan nem beszéltek el egymás mellett. Ha tudod, hogy ő inkább a tettek embere, képes leszel meglátni a szerelmét egy felfúrt polcban vagy egy önként vállalt mosogatásban. És ugyanígy, ha ő tudja, hogy te inkább a szavak embere vagy, nem érzi üres női fecsegésnek, ha napjában többször is kimondod, mennyire szereted, sőt talán ő is kiböki néha.

Ha biztosan szeretnéd tudni, milyen nyelvet beszélsz, itt letesztelheted.

Ha szeretnél többet megtudni a témáról, olvasd el Gary Chapman Egymásra hangolva című könyvét.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top