És a harmadik napon…

2008. 06. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A versenyzők, akiknek meg kell nyerniük a Donna olvasóinak, a zsűrinek és az orvosoknak a többségi szavazatát, izgatottan, egymás után érkeznek a Platina toronyba. A hangulat lassan felforrósodik. Most minden résztvevő arra gondol, hogy bárki nyeri el a lehetőséget, az neki is vigaszt nyújt: a csoda mindenkit erősebbé tesz, és visszaadja a hitét abban, hogy vele is megtörténhet, meg fog történni majd egyszer…

Az első egy harminchat éves szőke hölgy, két gyermek édesanyja. Csinos, rajta bézs nadrág és blézer, virágos blúz, szolid smink, balerinacipő. A foglalkozása manikűrös- pedikűrös egy siófoki szépségszalonban. Laura amúgy huszonévesnek látszik, és nem is igen értem miért szükséges számára ez a műtét. Megőrizte kislányos mivoltát, emellett magával ragadó, dinamikus jelenség.   Elmondja, hogy a férje eleinte ellenezte, sőt hallani sem akart róla, de mára már beletörődött, látva, hogy ő mennyire szeretné. Érdekes, hogy a „gyerekei döntésében az első pillanattól támogatják!” Még hozzáteszi, ha ő nyer és tudja, hogy a második helyezett jobban rászorul, mint ő, akkor átadná az illetőnek a lehetőséget.

A második érkező Marietta Kazincbarcikáról, három fia van, a tíz éves kisfia és a nagynénje elkíséri. A nagyobb fiai bíztatják a műtétre. Ő negyvenhat éves, elvált, hatalmas gyönyörű barna szeme, mosolygós, szabályos arca van, egyedüli szépséghibája, hogy kórosan sovány. Amikor az orvosi vizsgálatról jön kifelé, azonnal hozzám jön és vidáman, egészséges öniróniával közli: „megnézte a doktor úr a töpörtyűimet, és még ő is csodálkozott!” Marietta nagynénje is hangsúlyozza, mennyire kívánna unokahúgának egy kis boldogságot, mert sok szenvedésen ment keresztül. Ekkor még a lányok nagy része egyedül ücsörög, szorong, űrlapokat töltöget, és bizonytalanul nézeget körbe-körbe. Most még nem oldódik a levegőben lévő feszültség. Ha odamegyek hozzájuk, szívesen megnyílnak, beszélnek, elmondják problémáikat, vágyaikat.

Németh Noémi, a program koordinációs asszisztense kísérgeti a lányokat az emeletek között, ugyanis az orvosi vizsgálat a harmadik emeleten, a zsűri pedig az elsőn van. Noémi elmeséli, hogy milyen komoly pszichés hatással van a lányokra a mellműtét, teljesen kicserélve, feltöltődve, nemcsak mellileg, hanem lelkileg is, feldobva és önérzetükben megerősödve távoznak.

Összeszokottnak tűnő három grácia érkezik a folyosó felől a közös váróba. Kiderül, hogy a Donnán ismerkedtek össze és a verseny során lettek barátok, szemtől szembe most találkoztak először, mégis olyan, mintha ezer éve barátok lennének. Nevetgélnek, csevegnek, láthatólag élvezik egymás társaságát.  Edina nagyobbítást szeretne, ő egyedülálló, három gyermeke van, egyébként varrónő és rengeteget számítana neki a nagyobb mell az önelfogadásban és az érvényesülésben. Akkor szánta rá magát igazán, amikor a 13 éves fia hetykén odavetette neki, hogy még az osztálytársainak is nagyobb cicije van, mint neki. Gyöngyi fekete hajú, csinos nő, felvarrást szeretne, pedig szemmel láthatóan ő sem szorul rá ilyen jellegű beavatkozásra. A három barátnő harmadik tagja Kati – akinek, lássuk be a valót, tényleg nincs melle –, olyan mint egy 10 éves kislány, pedig van egy 2,5 éves gyermeke. Bár a férje elfogadta így, Katit rettenetesen zavarja ez az állapot. A szülés és a szoptatás alatti mellét szeretné visszakapni. Bár az általános hangulat vidám és bizakodó, Edina időről időre elcsöndesedik, látszik, hogy neki tényleg nagy problémát okoz ez a hiányosság, és nála a legnagyobb a tét.

A lányok izgatottan sugdolóznak, amikor megtudják, hogy a zsűriben, mint kedden, a Four Fathers Együttes énekese, Frech’ Zoltán a sztárvendég. Pap Lilla, viccesen a Donna anyukájaként mutatkozik be a versenyzőknek, ha már van egy „apuka” is van a Four Fathersből.   A többiek a szokásos felállásban, Gróf Emese, Bojér Mariann és Berta Sándor. Újabb jelentkező, Anikó, akinek kisebbítési kérelme lenne. Anikónak kedves, baba arca van, a pofiján grüberli, s ha a férfiak szemével néznénk, ő egy igazi bögyös maca. Azonban kiderül, ezért igencsak meg kell szenvednie nap, mint nap. 25 éves, de már komoly porckopásai vannak. Hamar kijön az orvosi vizsgálatról, mert elbeszélése szerint a doktor úr szinte ránézésre megmondta, hogy abszolút rászorul a műtétre. Még azt is hozzátette, hogy nagyon drukkol neki, mert elhiszi, hogy ez itt – és Anikó a melleire mutat –, igencsak megnehezíti számára az életet. Olyan súlya van ugyanis a melleinek, hogy egész nap borzasztóan fáj a válla és a háta, a melltartójának a pántja mélyen belevág a húsába és csak napi két fájdalomcsillapítóval tud létezni. Amíg Anikó az orvosiban volt, én férjével, Lacival  beszélgettem. Megbeszélték, hogy mindenképpen megcsináltatják az operációt, hiszen az orvosok már tolókocsival is fenyegették feleségét – de csak hitelből képesek erre, ha nem nyer.

Katalin sodródik mellénk, aki nagyobbítást szeretne, mert öt gyermeke van és a sok szoptatástól, nem maradt semmi melle, két váláson van túl, a második után tizenöt kilót fogyott. Anikó és Katalin egymásra néz és elnevetik magukat, az lenne a jó, hogy amit az egyik lead, azt megkapná a másik, így két legyet lehetne ütni egy csapásra. Katalinnak még a gyermekei is kampányoltak a nevében. Tizenhat éves nagy lánya, Xénia itt is van vele. Hosszú szőke hajjal, hamvas szépséggel, angyali arccal és tökéletes gyöngyfogsorral áldotta meg a sors. Mindehhez szolid, kislányos jelenség. Xénia a Donnán keresztül írt egy szívhez szóló levelet, hogy mennyire hálás az édesanyjának, és milyen fontos lenne neki ez a műtét. Ezt még idegeneknek is elküldte...

Megkérdezem a plasztikai sebészt, aki a szakértő orvos, hogy általában valós problémával jelentkeztek a lányok, vagy inkább lelki jelenség áll a háttérben. A doktor úr kifejti, hogy a kettő szinte mindig összefügg, és ami az aspiráns számára, akár szubjektíve zavaró, azt valós problémaként kell kezelni. Orvosilag egyébként 70-80%-ban valósak voltak a kérelmek.  A fennmaradó 20-30 %-nak irreális elképzelései voltak az elváltozásról. Őket természetesen nem javasolja a műtétre. A 18 év körüli korosztálynak pedig csak nagyon látványosan indokolt esetben. Hajni futott be még, aki elmondja, hogy a férje nagyon ellenezte a dolgot. Hajnalban indult, a buszról telefonálta meg neki, hogy már úton van, mire a férje lecsapta a telefont.

A lányok és a rendezők legnagyobb meglepetésére nem sokkal a verseny vége előtt jelenik meg az RTL Klub, amire senki nem számított, így a végén Hajni vállalkozik arra, hogy nyilatkozik a FÓKUSZ műsorának.  Hajni e 20 éves diáklánynak látszik, pedig harminchárom éves, most felvarrást szeretne.  Arra a kérdésre, hogy mi változna az életében, ha ő nyerné meg a műtétet, azt válaszolta, hogy lélekben és testben újjá születne. A zsűriből Emese nyilatkozik. Elmondja, nőként teljesen át tudja érezni a lányok problémáit, ő szinte mindet indokoltnak látja, és jó lenne valamennyi rászorulónak segíteni.

Megkérdezik, mi a legfontosabb a végső döntésnél. Emese azt válaszolja, első az orvosi javaslat, ezután az alkati rászorultság, és hogy mennyire tudja a rászorult helyzetében kezelni a problémát.

Az átlag versenyző vidékről érkezett, életkora tizennyolc és ötven év között mozog, a legtöbben családosak, volt, aki elmondta, hogy még soha nem tudott melltartót hordani, mert nincs ami megtartsa, és olyan is, akinek még a H-s melltartó sem elég óriási kebelméretére. Nem egy közülük kétségbeesve panaszolta, úgy érzi, üres dohányzacskók csüngenek mellei helyén és egyedüli megoldásnak a műtétet látja. A válogatás nagyon jól sikerült és ez nem kevéssé a zsűrinek köszönhető, mert tagjai a legnagyobb empátiával, kedvességgel és feszültségoldó humorral fordultak a versenyzők felé, akik minden szorongásukat már az ajtóban levetették és kifelé jövet jó hangulat, nyugalom és jókedv sugárzott róluk. Most, hogy a válogatásnak vége és még az eredményt nem tudja senki, mindenki felszabadultan beszélget, barátkozik, lassan a búcsúzás hangjai is hallatszanak, néhányan névjegyet cserélnek és barátságok szövődnek.

A legtöbben azt mondták, akkor sem fogják vesztesnek érezni magukat, ha nem ők lesznek a befutók, mert sokat tanultak ebből a versenyhelyzetből, megismerték mások problémáit, reálisabban tudják felmérni a saját gondjaikat. A zsűri számára is nagy élmény volt a válogatás, az eredmény csak hétfőre lesz meg. Az utolsó versenyző is már régen távozott, de ők még sokáig a lányokról beszélgetnek… 

Hétfőn minden kiderül, a top20 publikálásra kerül, aztán a következő héttől újra szavazhattok, ne lankadjon a lelkesedésetek, szavazzatok, ezúttal az első 20-ra!

Kapcsolódó anyagok:

$$632$$

$$637$$

$$643$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top