Fiatalítsd a szíved!

2010. 05. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ezt mutatták ki az amerikai egyetemen, hiszen legfontosabb szervünk, életünk motorja könnyen edzhető.

A szívünk legtöbbször azért gyenge, mert egészségtelenül élünk. A helytelen táplálkozás és a túl kevés mozgás gondoskodnak arról, hogy szívünk izomrostjait kötőszöveti rostokkal helyettesítsük. Lassan, de biztosan túlterheljük az állandóan emelkedő vérnyomással a szívünket. Ennek következtében fáradtnak és mosottnak érezzük magunkat. Az izületeink megduzzadnak, már néhány lépcsőfok után sem kapunk levegőt.

Ha a fentiekből, csak egyet is tapasztalsz magadon, akkor a gyors reagálás életfontosságú lehet.

Egy személyes szív kúrához sok alvásra, jó táplálkozásra, elegendő pihenésre, lazításra és jó barátok közötti jó kapcsolatra van szükséged.

Kerülnöd kell a negatív stresszt, amely a vérnyomásodat és a vércukor szintedet a magasba lökhetné.

Alvás közben a szívünk nyugalomba kerül. A gyógynövények is sokat segíthetnek. Így például a galagonya kivonatok fokozhatják a szívünk teljesítőképességét. A galagonya kitágítja a szív koszorúereket, és erősíti a szívünket.

A galagonya készítmények javítják a szimptómákat, mint amilyenek a fáradtság, légszomj és kimerültség.

A galagonya a legjobb és leggyakrabban alkalmazott növényi szívszer. A legértékesebb szívre ható gyógynövény, amely erősíti és szabályozza a szívműködést, ráadásul teljesen ártalmatlan, így tartós kezelés végezhető vele. A legfontosabb hatóanyagai a flavonidok, rutint és kvercetint is tartalmaz. Ezek a szívműködést és a vérkeringést együttesen kedvezően befolyásolják. A galagonya javítja a szív koszorúerében a véráramlást, csökkenti az angina pectoris lehetőségét, közvetlenül erősíti a szívizomsejteket, növeli a szívizom erejét. Jó hatással van a szapora szívverésre, szünteti a szív ritmuszavarait. A magas vérnyomást csökkenti, az alacsonyt viszont megemeli - de ez a hatása csak teakeverékben érvényesül. Az idősödő szív támogatója, hatásosan veszi fel a harcot a koszorúér-elmeszesedés és a szívizom-elfajulás ellen. Infarktus után az erek újraképződését, a szívizom vérellátását segíti, a vérnyomást és a pulzusszámot csökkenti. Általános nyugtató hatása van, az ideges megnyilvánulásokat és az álmatlanságot csökkenti.

A rövid kúrától nem várhatunk eredményt, tartósan, mindennap kell alkalmazni. A szervezetben nem alakul ki hozzászokás, nem halmozódik fel, tehát teljesen veszélytelen.

Ha önmagában alkalmazzuk, akkor két kávéskanálnyi galagonyavirág és –levél egyforma arányú keverékét áztassuk forró vízben, és 20 percig hagyjuk állni. Igyunk belőle reggel is és este is egy csésze teát.

A galagonya bokor fiatal levelét nyersen salátába, virágait borok és likőrök ízesítéséhez is felhasználhatjuk.  Gyümölcséből zselét, lekvárt főzhetünk, de nyersen is ehetjük, akár még bort is készíthetünk belőle.

Szívünk erősítéséhez fontos a mozgás, mint például kerékpározás, úszás, kocogás vagy sétálás, mert a mozgás kitágítja az ereket. Heti négy alkalommal 30 perc elegendő a szív erősítéséhez.

Segíthet még a gyümölcsökben és zöldségekben található B12-vitamin és folsav; ezek ápolják az ereket és javítják a véráramlást.

Naponta körülbelül 3 liter folyadékfogyasztással meg tudjuk gátolni, hogy a vérünk besűrűsödjön.

A ballasztanyagok is (hüvelyesek és teljes kiőrlésű liszt) jó hatással vannak a szívünkre, mint ahogyan a vas is.

A barátságok ápolása meggátolja, hogy magányosak legyünk, így elkerülhetjük az infarktus és a gutaütés veszélyét.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top