Fieszta az edzőteremben

2011. 03. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Zumba® Fitness az elmúlt néhány évben hihetetlen népszerűségre tett szert Magyarországon is. Kipróbáltunk egy órát, jól megizzadtunk és kibuliztuk magunkat, majd kifaggattuk Roszkos Annamária edzőt erről az izgalmas mozgásformáról.

 

Viszonylag új irányzatról van szó. Honnan ered?

A Zumba története Beto Perez aerobikoktatóval kezdődött, aki – bár kolumbiai származású – Miamiban tartott aerobikórákat a 90-es évek közepén. Mindig tipikus aerobikzenéket vitt magával az óráira, de a legenda szerint egy alkalommal otthon felejtette a CD-it, és azokat a latin-amerikai zenéket vitte be az órára, amiket a kocsijában rendszeresen hallgatott. Mivel ezek alapvetően nem aerobikhoz tervezett zenék voltak, egész órán improvizált. A végeredmény kicsit aerobikos, kicsit latinos, kicsit táncos lett. A vendégeinek nagyon megtetszett az új mozgásforma és követelték a folytatást. A floridai siker után Amerika minden államába eljutott a Zumba, majd elindult világhódító útjára, és Beto le is védette a nevet.  Igaz, létezik latin aerobik is, de a Zumbában valahogy olyan tökéletesen sikerült ötvözni a különböző egzotikus kultúrák elemeit, hogy Amerikában már nyolc éve dívik és éli virágkorát. Európába és hazánkba nem olyan régen került be, de itt is nagyon népszerű, és remélem, még sokáig fennmarad, mert becsempészi a mindennapokba azt a jókedvet, ami segít továbblendülni akár a nehezebb helyzetekből is.

Számomra kicsit megtévesztő a neve. A zumba szó hallatán valamilyen afrikai irányzatra gondoltam, ehelyett kaptam egy latin fiesztát.

A zumba szó a kolumbiai szlengből ered, és azt jelenti, gyorsan mozogni, szórakozni, bulizni. Valóban afrikai hangzású, de azt tudni kell, hogy a latin-amerikai zenékben és tánckultúrában afro elemek is találhatók. A szambát például Brazíliához kötjük, de azért alapvetően Afrikából származnak ezek a termékenységi táncra utaló csípőmozgások. De vannak benne afro elemeket tartalmazó táncok is. Beto nagyon sok mindent próbált belesűríteni ebbe az irányzatba. Van benne hawaii tánc, afrikai táncok, szamba, merengue, reggaeton, salsa, cumbia (ez a kettő nagyon alapvető eleme a repertoárnak), hastánc, flamenco, quebradita. Annyira sokrétű, hogy van miből válogatni.

Miért tartod jó választásnak a Zumbát?

Talán a legjobb hatása, hogy felszínre hozza a nőt, a zumbázó nőies mivoltát. Mivel nagyon sokféle táncstílus van benne, mindenki kiválaszthatja, hogy a nőiségnek melyik része vagy vonala az, ami számára fontos. Ha valakinek a török táncosnő és a hasrázás tetszik, akkor azt találja meg és azt választja, de ha inkább a bolondozós, merengués, ’elnáspángolom a férjem’ típusú irányzat, akkor azt. Ha a dögös, dominánsabb latin nő áll hozzá közelebb, aki flamencózik, akkor azt találja meg benne. De benne van a modernebb, szexis, vagány csajszi is, ami a reggaeton által alkotott latin hiphopon keresztül ragadható meg. A nőiesebb vonalat pedig a salsa képviseli. Ebből is látható, hogy nagyon változatos mozgásforma, és mindenki megtalálja benne azt, ami közel áll hozzá. Akkor jó egy Zumbaóra, ha nem megyünk el nagyon egyik irányba sem. Én mindig próbálom úgy összeállítani a zenéket, hogy minél többféle legyen, hogy ne unják meg a vendégek egy óra alatt.

És milyenek a visszajelzések? Otthon is megélik a nőt?

Igen! Volt olyan vendégem, aki mondhatni nem panaszkodott a házasélete alakulására, miután elkezdett rendszeresen Zumbára járni. Volt, aki arról számolt be, hogy javult a kapcsolata a férjével. Amikor elkezdett járni Zumbaórára, itt és a magánéletében is gátlásosabb volt, aztán az órán megtapasztalt felszabadító élmények hatására az otthoni miliőben is sikerült ezeket a gátlásokat fellazítania, és egészen másképp alakul most a kapcsolata. Lehet, hogy ez kellett hozzá, hogy kedvezőbb irányt vegyen a házassága. Persze nem meglepő ez, hiszen azok a latinos hangulatú zenék, amikre a Zumba épül, alapból magukban hordozzák egy kicsit a szexualitást és a forró, szenvedélyes érzéseket.

Kiknek ajánlod?

Nagyon vegyes a társaság, ezért nehéz meghatározni a célközönséget. Alapvetően személyiségfüggő, hogy kinek tetszik meg ez a mozgásforma. Azok mindenképpen szeretni fogják, akik lazák és imádnak táncolni, de arra is volt már példa, hogy teljesen szkeptikus emberek is megszerették. Rábeszélte őket, mondjuk, a barátnőjük, aztán a második-harmadik óra után azt mondták, hogy bejön nekik az irányzat, mert olyan gátlásokat szabadított fel bennük, ami megváltoztatta őket és jobban érzik magukat. Aki tud táncolni, annak azért ajánlom, mert itt megmutathatja, hogy milyen jól táncol. Aki nem tud, annak azért, mert itt megtanulhat. Aki egy picit idősebb, annak azért, mert megint visszahozza a fiatalságot és az akkori életérzést. Aki pedig fiatal és imád mozogni, ugrálni és ezerrel pörögni, annak azért, mert itt megteheti. Nehéz meghatározni, hogy kinek szól a Zumba, ki kell próbálni, és vagy megtetszik, vagy nem.

Mit nyújt a testnek ez a mozgásforma?

A saját tapasztalatomat tudom elmondani példaként. Amikor hazajöttem Amerikából, körülbelül hetven kiló voltam. Többen mondták, hogy nem így néztem ki azelőtt és tánctanárként is éreztem, hogy nem úgy bírom szusszal az órákat, mint előtte. Ezért elkezdtem intenzíven zumbázni, mindennap tartottam órát, és úgy négy-öt hónap alatt leadtam nyolc-tíz  kilót. Emellett nagyon sokat javult az állóképességem és a kondícióm, mivel elég erőteljesen kardió ez a mozgástípus, nagyon sokat ugrálunk, és elég sok olyan mozgáselem van benne, ami felviszi a pulzusszámot.

Általánosságban azt tudom mondani, hogy nagyon sok függ attól, ki hogyan hajtja végre a mozdulatokat. A különböző mozdulatok különböző testrészekre vannak kitalálva, azokat formálják elsősorban. Ha valaki kicsit odafigyel például a karmozdulatokra, tényleg átfeszített izmokkal végzi azokat, akkor nagyon látványos eredményeket érhet el. Ugyanígy, ha a reggaetonnál végzett kitöréseknél valaki csak annyit csinál, hogy egy kicsit nagyobb terpeszbe lép ki, és úgy végzi a mozdulatot, már sokat tett a popsi és a combok formálásáért. Ha egy picit megmozgatja a csípőjét is egy csavarással, az már a törzs körüli izmokat és a hasat is megdolgoztatja. De említhetném a vádligyilkos szambát is. Mindegyik tánc kicsit intenzívebben hat valamelyik izomcsoportra. A Zumbának épp az a lényege, hogy mindenki kiválaszthatja, mit akar elérni vele. Ha valaki csak azért jön el, mert jól akarja érezni magát, nyugodtan megteheti. De ha valaki izzadni akar és arra is gondol, hogy ennek a mozgásformának súlycsökkentő funkciói is vannak, akkor arra is alkalmas.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top