Fogfehérítés

2008. 09. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fogak színének változását a bennük lévő pigmentek elszíneződése okozza, ennek kezelésére általában nátrium-perborátot vagy hidrogén-peroxidot használnak, ami a fogzománcot illetve dentint nem „sérti” meg. A leggyakrabban alkalmazott eljárás, az éjszakai, elasztikus fogfehérítő sínekkel végzett módszer, amely során egy speciális sínbe helyezett anyaggal történik.

Az eljárás során a karmabid-peroxid elbomlásakor keletkező oxigén behatol a fogzománcba, a dentinbe és kifehéríti az elszíneződött területeket. Kedvelt módszer, hiszen néhány hétig, éjszakánként kell alkalmazni. A másik lehetséges otthoni megoldás szintén egy sínnel felhelyezhető módszer, csak ebben az esetben egy 9%-os hidrogén-peroxiddal előre megtöltött és ínyvédő anyaggal ellátott, egyszer használatos műanyagsínt alkalmaznak. A kívánt eredmény elérése ebben az esetben is akár két hetet vehet igénybe. 

A legrövidebb eljárás, a rendelői fehérítés, ebben az esetben egy órás művelet alatt elérhető a kívánt hatás, ami akár tízárnyalatnyi különbség is lehet. A művelet lényege, hogy a fogfelszínre felvitt zselét háromszor húsz percig speciális UVA lámpával világítják meg. Ennek hatására aktivizálódik a fehérítő anyag, és a benne lévő aktív oxigén eltávolítja a fog felszínén és a mélyebb rétegeiben található elszíneződéseket, ezt követően egy védőréteggel vonják be a fogakat. Az eredmény az életvitel függvényében akár évekig is megmaradhat, azonban érdemes kerülni az elszíneződést okozó hatásokat.  

Bármilyen egyéb kérdésük van, forduljanak Dr. Kalmár Lajos – a Villányi Dent Fogászati Központ Orvos-igazgatója, implantológus – fogszakorvoshoz, a donna szakértőjéhez!

Kapcsolódó anyagok:

$$1302$$

$$1246$$

$$1276$$

$$1410$$  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top