Folk-rock

2008. 11. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

– Nyúztak minket! – somolyog Margit József, mikor azt magyarázza, miért is hozták létre a KMB együttest. – Nyúztak a zenész kollégák, hogy mikor állunk ismét össze, nyúztak azok a zeneszeretők, akik kijártak a koncertjeinkre, de nyúztak a fiatalok is, akik csak lemezekről ismerhették a zenénket…

A KMB alapítótagja: Margit József, Gál Péter, Jenei Szilveszter 

A „nyúzás” annak a teljesítménynek szólt, amit a Kormorán együttes 25 évvel ezelőtt letett az asztalra. Ők honosították meg, vagy inkább találták ki idehaza a „folk-rock” stílust, azt a zenét, amelyben népi dallamok, hangszerek szólalnak meg modern, rockosított formában. Akkoriban igen gyér volt a kereslet erre a zenére itthon, ezért az együttes legnagyobb sikereit külföldön érte el. Mostanra azonban fordult a kocka.

– A Kormoránból már régebben kiszálltunk – mondja Jenei Szilveszter –, de teljesen nem szakadtunk el, zeneszerzőként, és alkalmi előadókként rendszeresen jelen voltunk. Viszont már nem játszották a régi dalainkat, miközben folyamatos volt a „nyúzás”, ahogy Józsi fogalmazta. Gál Péter, régi hegedűsünk első szóra mellénk állt, majd sikerült igen kiváló zenészeket találnunk, olyanokat, akik szakmai elismertsége igen magas.

– Megférünk a Kormoránnal – mondja Margit József. – Nem zavarjuk egymás köreit, mást játszunk, mást csinálunk. Szerintünk a zeneértő közönség is el tud fogadni két ilyen stílusú együttest.

Még egyetlen hangot sem játszottak le, máris szerződtették az együttest egy országos turnéra. Ami egyrészt szólt a divatba jött stílusnak, másrészt pedig az „öreg róka” zenészeknek, akik már bizonyítottak annyit, hogy látatlanban is meg lehet bennük bízni.

Azóta beindítottak egy klubbot is. A Fonóban minden hónap harmadik péntekén igazi klubos-szabad hangulatban zenélnek, beszélgetnek. A látogatók minden korosztályt képviselnek: az idősebbektől kezdve a negyveneseken át sok-sok fiatalig, sőt, időnként 3-4 éves gyermekek is ropják a táncot a KMB zenéjére.

(http://www.kormoranmemory.hu/)



Szerző

donna.hu



Scroll to Top