Fotózz te is szellemeket!

2010. 07. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az embereket mindig foglalkoztatta, hogy léteznek-e szellemek. Mióta a fényképészet művészete létezik, ezeket a földöntúli lényeket meg is lehet örökíteni! Számtalan fotó napvilágot látott már, amik megmagyarázhatatlan jelenségeket dokumentálnak.

Mutatunk néhány trükköt, amivel te magad is készíthetsz szellemképeket, illetve leránthatod a leplet mások csalásairól!

Hosszú expozíciós idő

Ha egy állványra rakod a fényképezőgépedet és a zársebességét nagyon lassúra állítod, akkor míg a háttér éles marad, az előtte elsétáló alakból csak egy elmosódott, átlátszónak tűnő alakot fog megörökíteni a gép. Ez a leggyakoribb csalás, rengeteg hamis kép készült így.

Fénylő tárgyak a távolban

A képen olyan fények is erősebbnek tűnhetnek, amiket te túl távolinak gondolsz, sőt észre sem vettél fotózáskor. Az alábbi kép esetében például egy távoli stoptábla tűnik tűzgömbnek a temető felett. (Csak mert épp’ rávilágított egy elhaladó autó.)

Dupla exponálás

A modern digitális gépekkel ez már nem történik meg (a képszerkesztő programok viszont könnyedén reprodukálják a hibát). Ilyenkor az történik, hogy a filmet a gép nem továbbítja rendesen. Általában akkor esik meg ilyesmi, amikor az utolsó képkocka elhasználása után akarna a fényképész még egy fotót készíteni. Olyan is előfordul, hogy meghibásodik a fényképezőgép és nem húzza be rendesen a filmet.

Hibás film, rossz előhívás

Ez ugyancsak a hagyományos fényképezőgépeknél fordulhat elő: a film szavatossága lejárt, vagy sérülés érte. (Hőhatás, karcolás, stb…) Az előhívásnál is történhet hiba: szennyeződés kerülhet a munka során a negatívra vagy a fotópapírra. Ilyenkor foltok jelennek meg a képen.

Napba nézni…

Ezt a jelenséget gép nélkül is ismerjük: a szemünk is így reagál, ha túl erős fényforrásba nézünk vele. Homályos, narancsos színű körök, karikák, foltok ugrálnak a képen (vagy a szemünk előtt). A különbség csak annyi, hogy míg a szeműnk ezt kipiheni idővel, a fotón örökre megmaradnak a fénykörök. (Az ilyen trükk az objektívet komolyan károsítja!)

Porszemcsék a levegőben

Gyakori jelenség, és a vakunak köszönhető: a levegőben szálló apró porszemcsékről villan vissza a fény. (A hópelyhek is így jelennek meg a fotón.) 

Bogarak

Hasonlóan a por okozta gömbökhöz, a vaku miatt a bogarak is furcsa képet tudnak hagyni a képen. …hát még ha szentjánosbogarakról van szó!

Photoshop 

A képszerkesztő programoknak „hála” manapság szinte lehetetlen megmondani, melyik kép igazi, és melyik nem. Ügyes pixelmágusok azt raknak össze, amit csak akarnak…

Nem csak az itt bemutatott képek, hanem az összes ismert szellemkép túlnyomó többsége csalás. Az átlátszó hazugságok közt azonban van néhány olyan kísértettörténet is, ami igazán elgondolkodtató. Csak azért, mert a fotók közül szinte mind hamisítvány, még nem állítjuk, hogy egyáltalán nem is léteznek szellemek! (Bár a tudomány jelen állása szerint nincsenek.)

A cikk következő részében ezért a legismertebb és legjobban dokumentált kísértettörténetekkel fogunk foglalkozni!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top