Fűben, fában

2010. 06. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A húgycső megbetegedéseinél: fájdalmas vizelésnél, hólyaggyengeségnél, hörghurutnál, bőrkiütésnél, csúznál és reumánál mint vízelhajtó jó eredménnyel használható a következő főzet:

Vegyünk 15-20 g nyárfarügyet vagy egyenlő mennyiségben nyárfarügyet és nyárfakérget, és főzzük azt 2-3 percig 1/2 l vízzel. A leszűrt teát, lehetőleg melegen, de inkább forrón fogyasszuk.

A rezgő nyárfa leveleit idősek vizelettartási problémák (incontinencia urinae) és prosztatatúltengés esetében jó eredménnyel használják.

Gyomorégés, felfúvódás, hányinger és a gyomortól, emésztésrendetlenségből származó fejfájás kitűnő házi szere a nyárfa szénpora, melyből étkezés előtt - vagy még jobb étkezés után - egy kávéskanálnyit kellene bevenni.

Gyulladásos és égési sebet, daganatot, fagyást, ízületi és izomreumát, aranyeres csomókat, repedt mellbimbókat és ajkakat a következő krémmel gyógyíthatunk:

Vegyünk 15 g friss nyárfabimbót, 10 g viaszt, étkezési olajat, faggyút, 20-20 g-ot, főzzük ezt, míg a nedvesség elpárolgott, szűrjük meg, és kihűlésig keverjük.

Ugyanezt a krémet használhatjuk fejkorpa és fejbőrsömör megszüntetésére.

A krémet hűtőszekrényben tároljuk.

Véraláfutást és horzsolásból származó sebeket nyárfarügyszesszel kezelhetünk, melyhez 20 g (egy évnél nem idősebb) nyárfabimbót, 80 g 70%-os alkoholt veszünk, melyet 6 napig többszöri felrázás közben áztatunk, majd jól zárható üvegbe szűrjük.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top