Gasztroblues…

2010. 06. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy ideje már lemondtam arról, hogy a legfrissebb és legjobb programokat nyomon kövessem és Sherlock Holmes módjára nagyítóval vizslassam a kínálatot. Míg pár éve csak néhány olyan rendezvény volt, amire szívesen kilátogattam, addig ma már Dunát lehet rekeszteni a jobbnál jobb zenés, táncos, folklór és a „fenetudjami” rendezvényekkel. Van néhány stabil pont, amit évről évre sikerül körbejárni és számtalan íz, szag és tapasztalat mintával hazatérve konstatálni: de jó volt…

A napokban teljesen „véletlenül” mégis egy olyan oldalra tévedtem, ahol új, (részemről) sosem hallott nevek csábítottak el és arra sarkalltak, hogy „mozdulj, menj, élvezd!” Persze, nem hazudtoltam meg önmagam, mert az első, ami magával ragadott, gasztro-fesztiválnak mondható. Az, hogy a konyhában nem jeleskedem, nem jelenti azt, hogy enni nem szeretek! Hát hogy a fenébe ne! Csak legyen, aki jól elkészíti a kajákat és az orrom elé rakja… Ezeken a helyeken sanszos, hogy csak ilyenek lesznek és persze zene minden mennyiségben!

Immár 18. alkalommal rendezik meg Pakson július 1. és 4. között a Gasztroblues fesztivált, ahol blues, rock és jazz zene kíséretében kóstolgathatod végig a menükínálatot. Már a házi rétes és a sajtkülönlegességek bemutatója is igen ínycsiklandozóan hangzik, tekintettel arra, hogy mindkettőért odavagyok, de a Nomád Grill kifejezés aztán igazán kíváncsivá tett! Jól bele kellett magam ásni a szakirodalomba ahhoz, hogy kiderüljön, ez egy magyar látványkonyha, méghozzá Galántáról. Állítólag a világon egyedülálló és olyan élményt nyújt gasztrofanoknak, amit aztán hónapokig lehet vesézgetni.

A hatalmas és több funkcióval ellátott sütő-főző szerkezetben rotyog a bogrács, izzik a kemence és forog a grill! A látvány a szemedet, az illata az orrodat, az íze pedig az ízlelőbimbóidat ejti ámulatba, így félő, hogy sokáig a hatása alatt leszek, ha alkalmam nyílik megcsodálni!

Persze itt sem diétás és light cuccokat fognak a grillrácsra dobni! Szinte száz százalékig biztos vagyok benne, hogy azoknak kedvez majd a kínálat, akik a zsíros cupákok, szaftos pörköltek és a magyaros ételek kedvelői. Tésztát csak elvétve, zöldséget meg maximum savanyúságként, apró adagokban képzelj a tányérodra! Ha egy diéta közepén nem tudod leküzdeni a nomád grill melletti íz- és illatkavalkádban az ételek utáni ellenállhatatlan vágyad, akkor felejtsd el, hogy megnézd!

A nomád grillen nagyüzemben főnek majd a falatok, négy szakács napi 1500 adag étel elkészítését tudja kivitelezni és ekkora mennyiség biztos kell is a blues és rock szerelmeseinek. A nagy koncertek forgatagában megéhezik az ember! A felvidéki és magyaros ételkülönlegességekkel biztos megtelnek a gyomrok, de persze a nagyfokú telítettségérzést enyhítendő bárki megcsapolhat egy hordót a borbarát találkozón, vagy kinyithat egy jó kis sört a sörbarátok standján. Aki a rövidet szereti, annak pedig ott a Rideg kisüsti bemutató!

Egy gasztrofesztivál nem múlhat el kóstolók nélkül, így a felcsúti kecskesajt és a majsi házirétes megízlelése után még mindig szabad a vásár! A forgatagban azért illik vigyázni! Könnyen belebotlik az ember egy-egy főzőversenybe is! Itt kerül ugyanis megrendezésre az országban szinte egyedülinek mondható Borral készült ételek és borkorcsolyák főzőversenye, ahol akár te is kipróbálhatod a fakanálforgatás művészetét! Gondolom, azt mindenki sejti, hogy nem itt fogok Guiness-rekordot dönteni szakácsművészetből (rántottával meg nem lehet indulni…), viszont a kóstolásban igen tehetséges vagyok és ezt majd itt be is bizonyítom…

Részletes programot ITT találsz!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top