A karácsonyi vásárok egyik legistenibb csemegéje a sült gesztenye, melynek majszolgatása közben eszünkbe se jut, hányféleképpen felhasználható még a szelídgesztenye. A hazánkban a Kőszegi-hegységben őshonos, de az ország egyéb tájain is megtermő szelídgesztenye sült formája mellett főzve is fogyasztható, továbbá gyógyírként is alkalmazható.
Gyógyereje, nevezetesen az érzékeny nyálkahártyára kifejtett nyugtató hatása, bármilyen formában is fogyasztjuk, érvényesül. A leveléből és a gyümölcsből készült főzet kiváló gyógyír a téli meghűléses tünetekre. Sőt hasmenés esetén is sikeresen alkalmazható, a nyers beléből kell enni néhány falatot, mert magas káliumtartalmának köszönhetően megnyugtatja a beleket.
Íme néhány gesztenyés recept:
Sült gesztenye (a világért se hagynánk ki a sorból!)
A gesztenyét egy régi lábasba tegyük (a héj színe befogja az oldalát) és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd fedő alatt főzzük körülbelül 25 percig. A majdnem puhára főtt gesztenyét szűrőkanállal szedjük ki, tartsuk egy pillanatra a hidegvizes csap alá, és még melegen hántsuk le róla a külső, kemény héját. Ezután a gesztenyét a domború felén kereszt alakban hegyes kiskéssel vágjuk be, és tegyük egy tepsibe. Sütőben közepes lángon 1 órán át süssük, közben rázogassuk meg néhányszor. Ha kissé kihűlt, a lapos oldalát vágjuk be, így szépen kibújtathatjuk a megsült szemet a héjából.
Gesztenyemassza
A gesztenyét körülbelül fél óráig főzzük, hogy teljesen puha legyen. A külső és a belső héját még melegen szedjük le róla, mert ha kihűl, már nem jön le. Ezután a húsdarálóba tegyünk egy 3mm-es lyukakkal ellátott tárcsát, és hajtsuk át rajta a megtisztított gesztenyét. Lehetőleg még melegen daráljuk le, mert ha kihűl, üvegessé, nehezen pépesíthetővé válik. Körülbelül 20 dkg gesztenyemasszát 4 dkg mézzel és 1 evőkanál rummal dolgozzunk össze. Az így kapott házi készítésű gesztenyemassza -18C-on tárolva akár egy évig is eláll.
Almás-gesztenyés rétes
Hozzávalók:
1kg gesztenye,
1 kg alma,
réteslap
Elkészítés:
A gesztenyét megtisztítjuk, megfőzzük, ha kihűlt, áttörjük. Az almát megmossuk, vastag csíkokra vágjuk, és az áttört gesztenyéhez keverjük. A réteslapokat megtöltjük, feltekerjük és forró sütőben pirosra sütjük.
/Forrás: mindemegette.hu/