Gyógyító gyümölcsök ‒ a sárgadinnye

2008. 10. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A termesztett dinnyefajtáknak két nagy csoportja van:

Kantalup – gerezdesek, általában élénk narancs színűek, fűszeres ízűek, kemény húsúak. Turkesztáni – sima vagy recés húsú dinnyék, nem gerezdesek, zöld színűek, kásás húsúak, édesek, de kevésbé fűszeres ízűek.   A zöld húsú dinnye energiatartalma 48 kalória, kémiai összetevői: fehérje, szénhidrát, víz, rost, karotin, B1 és B2 vitamin, nikotinsav, C-vitamin, kálium, kalcium, vas, foszfor.

A sárga húsú dinnye energiatartalma 42 kalória, kémiai összetétele pedig megegyezik a zöld belűekkel, de több karotin van benne.

Az érett sárgadinnye a legfinomabb önmagában, természetes állapotában, de előfordul, hogy nem mindig elég édes, zamatos, ilyenkor érdemes gyümölcssalátához keverni.

Mindenfajta dinnye, a sárgadinnye is és a görögdinnye is kiváló vesetisztító és vizelethajtó gyümölcs. A görögdinnyének több mint 90 %-a víz, ezért léböjt kúrára is nagyon alkalmas. A kúra kimossa a szervezetből a káros anyagokat.

A kozmetikában is ragyogóan használhatjuk a dinnyét a fáradt arcbőr kezelésére. Két evőkanál összetört sárgadinnyét keverjünk össze egy tojássárgájával, és két evőkanál tejszínnel vagy tejföllel, majd kenjük fel a letisztított arcbőrre. A sárga vagy görögdinnye húsával finom, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk meg az arcbőrt és a nyakbőrt. Ez a kezelés hidratálja, simítja, telíti a fáradt arcbőrt.

Kapcsolódó anyagok:

 $$1579$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top