Gyógyuljunk egészségesen!

2009. 07. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sok betegséget a baktériumok okoznak. Ezek ellen a gyógyászat körülbelül a második világháború vége óta antibiotikumokat alkalmaz. A hagyományos gyógyászat eme zseniális felfedezését évtizedeken át, mint a megváltást ünnepelték. Mára lassan elmúlik az eufória, az orvosok ezeket a szereket egyre inkább húzódozva írják fel. Hiszen egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a kémia nagy felfedezése a természetgyógyászatban nagyon is komolyan veendő és mellékhatásoktól mentes konkurenciára talált.

A természetben ugyanis találhatók olyan „szerek”, amelyek antibakteriálisan hatnak. Ezeknek ugyan általában nem olyan erős a hatásuk, ezzel szemben viszont többet tudnak, mint a szintetikus szerek, valóságos „multi”- tehetségek. Nemcsak baktériumok ellen hatnak, hanem szinte mindig alkalmazhatók vírusok és gombák ellen is.

Ezért foglalkozunk ezen a héten alaposabban a természetes antibiotikumokkal.

Kezdjük mindjárt „dr. tormával”. A tormagyökér két igen hatásos növényi anyagot tartalmaz: a mustárolaj-glükozid sinigrint, és a myrosinase enzimet. Amikor a tormagyökeret reszeljük, kapcsolódik egymáshoz a kettő, és létrejön az oxigén hatására az erős illatú allyl-mustárolaj. Ez egy erős hatású természetes antibiotikum, amely elsősorban a száj-, orr- és toroktájon behatoló baktériumok ellen hat, és ezek elterjedését gátolja.

Ha valaki hurutban vagy a felső légutak fertőzésében szenved, akkor baktériumos fertőzések lépnek fel. Ez ellen hathatunk, ha elkeverünk egy evőkanál frissen reszelt tormát három evőkanál mézzel és egy ideig állni hagyjuk. Ebből a masszából vegyünk napi öt alkalommal egy teáskanálnyit és hagyjuk szánkban feloldódni. A hatóanyag így fejti ki legjobban hatását.

Egy húgyúti fertőzés esetében is a baktériumok játsszák a főszerepet: egy evőkanálnyi lereszelt tormát leforrázunk egy csésze forró vízzel. Lefedve öt percig állni hagyjuk, naponta 3-4 csészével igyunk belőle.

Szintén nagyon jól hatnak a húgyhólyag és húgycső gyulladásainál az észak-Amerikai tőzegáfonya hatóanyagai. Ilyen gyulladásoknál a coli baktériumok megtapadnak a nyálkahártyákon, izgatják azokat, és fájdalmas gyulladásokat okoznak. A természetgyógyászat sok növényt ismer, melyek hatóanyagai a coli- és más baktériumok megtapadását a húgycsőben és a húgyhólyagban megakadályozzák, és hatásukat leküzdik. Ehhez tartoznak a tőzegáfonya és a vörös áfonya. Ezek a hatóanyagok, mint egy nyálkás film rátapadnak a baktériumokra, ezek nem tudnak többé megtapadni, és kimosódnak. Nagyon hatásos természetes antibiotikumok.

A méhkasból származó propolisz is természetes antibiotikum. Ez olyan fagyanta, melyet a méhek ősszel gyűjtenek, és váladékukkal feldolgoznak. Ebben a keverékben megmaradnak azok az anyagok, amelyek száj- és toroküregünkben a baktériumoktól meg tudnak védeni bennünket.

Náthás és köhögős időkben reggel és este meg kell azoktól a baktériumoktól szabadulnunk, amelyeket mások köhögése és tüsszentése szabadított ránk. A fogmosás után adjunk 15 csepp propolisztinktúrát egy pohár langyos vízhez, keverjük meg jól és gargarizáljunk vele erőteljesen. Ez gyakran megvéd a megfázástól, mert megsemmisíti a baktériumokat, vagy megakadályozza elszaporodásukat.

A teafa-olaj is erős antibiotikus hatásokat fejt ki. Torokfájás esetén adjunk belőle tíz cseppet egy pohár langyos vízhez, és gargarizáljunk vele. Ez megszabadítja a torkot, és erősíti a mandulák védekező képességét.

Néhány év óta terjedt el nálunk az aloé vera mint gyógynövény, főleg a bőrápolásban. Ennél azonban sokkal többre képes. A növény levelének nedve szintén antibiotikusan hat. Ezt fő hatóanyagának, az acemannonnak köszönhetjük. Ha bőrünkön sérülés keletkezik, óvakodnunk kell a baktériumos fertőzéstől. Mártsunk egy vattacsomót aloe vera lébe, és ecseteljük vele a sérült felületet. A seb gyorsan fog gyógyulni és nem marad utána sebhely. Pattanásokat is kezelhetünk vele.

Erős antibiotikus hatása van a grapefruit magok kivonatának.

Bakteriális gyomorfertőzés esetében naponta háromszor keverjünk el öt cseppet egy pohár langyos vízbe, és apró kortyokban igyuk meg. Ez fogínygyulladás ellen, fogínyvérzés esetében is segít: adjunk a kivonatból tíz cseppet negyed liter meleg vízhez, gargarizáljunk vele, és szívjuk öt percen át fogaink között.

A hagyma szintén természetes antibiotikum. Torokgyulladásnál, rekedtségnél, torokfájásnál egy nagy hagymát vágjunk karikára, tegyük bele egy levesestányérba, negyed liter meleg vizet öntsünk hozzá, és lefedve legalább két óráig hagyjuk állni. Ezután gargarizáljunk vele.

Szintén antibakteriális hatása van a kakukkfűnek, mely a geraniol és thymol éterikus olajoknak köszönhető. A hörgők bakteriális gyulladása esetén ajánlatos naponta öt csésze kakukkfűteát inni.

Valóban ajánlatos a sokféle növény, gyógynövény antibiotikus hatásával foglalkozunk. Bemenni egy gyógynövényboltba éppen annyi ideig tart, mint sorban állni a patikában. Nem beszélve a gyógyszerek elképesztő árairól. Gyógyuljun



Szerző

donna.hu



Scroll to Top