Ha az égből halászhálók lógnak…

2011. 06. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Számos művészeti csodával találkoztunk már, rengeteg megdöbbentő alkotást szemléltünk meg eddig is, és most ráakadtunk egy újabbra… Lehetünk Spanyolországban, sétálhatunk Portugáliában, vagy fagyoskodhatunk esetleg egy téli olimpia helyszínén, nem kell meglepődni ha az égből halászhálót lógatnak elénk.

A magasabb épületekhez felfüggesztett, acélkábelekből szőtt szerkezet különleges megvilágításával első ránézésre inkább a sarki fény jelenségét juttatja eszünkbe, azonban teljesen másról van szó. Janet Echelman, az alkotó, évekig élt Indiában, ahol a tengerparton sétálva gyakran elámult a halászokon, kik mindennapi betevőjükért küzdöttek. Az általuk használt különleges alakú halászháló ihlette meg, melyet évekkel később igen varázslatos formában sikerült a nagyérdemű elé tárni. Sohasem gondoltuk volna, hogy egy halászháló ekkora hatással lesz ránk: megtörtént… Nézzétek csak ITT a lap alján található videót!

 Halászháló a fejek felett...  

A művésznő természetesen sokkal tovább is elment, és többek között a cunami hullámait is megalkotta különleges művészetével.

 Cunami, ahogy a művésznő megalkotta...  

Az acélhálós szerkezetek felállításában egyébként számos szakember, tervező és statikus is segíti Janettet, de több darura is szükség van ahhoz, hogy a több tonnás kábelrengeteget elrendezzék és az égen ilyen különleges alkotásokat csodálhassunk meg.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top