Izlandi képgaléria

2011. 06. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

 

Izland, ez a kicsi vulkanikus sziget Európa északnyugati csücskénél, igazi mesevilág. Hihetetlen földrajzi adottságai megérnek egy kitérőt! Íme egy kis fotós ízelítő:

Námafjall

Fotó: Joshua Holko

Kénes gőzölgők geotermális mezeje. (Ez a kép megnyerte a National Geographic által rendezett Utazók Fotó Versenyét idén.)

Krafla kaldera

Fotó: Brooks Walker

Termálvizes zóna Izland északi részén. Az 1980-as lávafolyások még mindig uralják a látképet.

Skálavegur Út

Fotó: Brooks Walker

A sziget déli partján futó út Ystiskáli farm mellett megy el. Annak ellenére, hogy a tavaly kitört Eyjafjallajökull vulkán néhány kilométerre van ezektől a házaktól, az itt élő emberek szerencsére nem sérültek meg, és viszonylag kevés anyagi kárt szenvedtek.

Jökulsárgljúfur

Fotó: Brooks Walker

A tektonikai mozgásoknak és a vulkáni tevékenységnek köszönhetően különleges bazaltformációk jöttek létre Izlandon. Az egyik legérdekesebb a Vatnajökull Nemzeti Parkban található Jökulsárgljúfur, amit – könnyebben kimondható néven - „Láva Louvre”-nak neveznek.

Varjúbogyó

Fotó: Brooks Walker

Ez az ehető bogyó egy kizárólag Izlandra jellemző faj, egy törpe örökzöld cserje bogyója. A helyiek főleg frissen fogyasztják, vagy gyümölcslevet készítenek belőle, esetleg aszalják.

A Sprengisandur ösvény

Fotó: Brooks Walker

Ez az ösvény a fő vulkanikus vonalat követi a szigeten. A kizárólag nyáron használható utat sokan dzsippel járják be, az elvetemültebb túrázók pedig kerékpárral szoktak nekivágni.

Landmannalaugar, a Hekla vulkán mellett

Fotó: Brooks Walker

Ez a különös vidék júniustól szeptemberig fogadja a túrázókat, egyéb időszakokban le van zárva, mert részben túl veszélyes, részben pedig a hatóságok féltik a látogatóktól a növényvilágot. Landmannalaugar különlegessége ugyanis, hogy a zord körülmények ellenére több mint 150 virágzó növény és páfrányfaj él itt.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top