Szükséges megtanítani gyermekünket a pénzzel bánni?

2011. 06. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ahogy a felnőttek pénzügyeinek egyre nagyobb bajt okoz a válság, egyre több helyen kerül elő, hogy hogyan taníthatjuk meg gyermekünket arra, hogyan bánjon a pénzzel.

A pénz egy igen nehéz téma. Pláne, ha gyerekekről is szó van. A napokban felötlött bennem a kérdés, vajon mikortól érdemes elkezdeni a gyerekek felkészítését az életre?

A hatéves unokahúgom már vagy két éve rendelkezik persellyel. Számolgatja (inkább csak nézegeti) a pénzecskéjét, tervezgeti, hogy mit lehetne belőle megvenni. Cukrot, csokit, babákat.  A napokban azonban azt olvastam egy magazinban, hogy nem elég, ha a gyereknek perselye van, érdemes megtanítani arra, mi a spórolás, a befektetés vagy a kölcsön.

Nem tudom, hogy melyik életkorban a legjobb megtanítani erre a gyerekeket, de minden esetre nem tartom elrugaszkodott ötletnek. Tény, hogy a gyerekeket érdemes nem egyből belecibálni a való világba, viszont játszva, sok olyan dologra megtaníthatjuk őket, ami nálunk esetleg kimaradt.

A zsebpénz esetében már az sem mindegy, hogy csak úgy kapja a gyerek, vagy esetleg jó tanulmányi eredményért, házimunkáért érdemelte ki. Persze utóbbi szerencsésebb, ha oktatási célból akarjuk nézni a dolgot, de nem lehet minden egyes reggeli vagy uzsonnapénzt számon kérni csemeténken.

A munkáért kapott pénz jó ötlet, de ha már megvan, meg kell tanulni beosztani. Rá kell jönnie a gyereknek, hogy nem vehet meg belőle mindent azonnal. Ez szerintem már egy kicsit idősebb korban (általános iskola) fontos. Viszont innentől el lehet kezdeni a spórolást megismertetni a kicsikkel. Esetleg a spórolt pénzt el lehet helyezni a szülőknél, akik kicsit hosszabb idő után, mint egy lekötött betétet, adják vissza a gyereknek a pénzt.

Persze ehhez nem csupán a jól kidolgozott elméletek kellenek, hanem olyan szülők, akik ráérnek, illetve félre tudnak tenni annyit a keresetükből, hogy ne okozzon problémát a gyerek zsebpénzzel való támogatása.

Jó volna, ha az iskolákban megjelenne a pénz és a hozzá kapcsolódó ismeretek. Hiszen ez egy igen fontos része az életünknek, és talán ha a gyerekek többet tudnának a körülöttük zajló pénzügyi folyamatokról (nyilván nem a gyerekkoruk rovására), akkor felnőttként talán kevésbé lennének kiszolgáltatva a pénzintézeteknek.

Nektek mi a véleményetek? Meg kell a gyerekeket tanítani a pénz használatára, vagy elég, ha felnőttként megtapasztalják? Mit gondoltok, jobb ha van zsebpénze a gyereknek, vagy jobb ha nincs?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top