Megmenekült a kihalástól az unikornis!

2011. 06. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

1972 végére mindössze 5 példány élt a Földön a kontrollálatlan vadászat miatt. A Közép-Ázsia sivatagaiban honos állatfaj azonban megszaporodott:



 



 



Az oryxról, arábia unikornisáról már rég lemondtak a biológusok: az 1972-es év végére ugyanis mindössze 5 (!) példány élt a Földön a kontrollálatlan vadászat miatt. A Közép-Ázsia sivatagaiban honos állatfaj azonban hihetetlen módon megszaporodott: mára állománya elérte a 100 példányt.
















  
Állítólag a mesebeli Unikornist egy csonka szarvú (csak fél villával rendelkező) oryx ihlette.



Fotó: WWF














 



Ez az első eset, hogy a kihalófélben levő állatok Vörös Könyvébe bekerült fajok közül valamelyiket fel lehet minősíteni a „kritikusan veszélyeztetett” kategóriából a „veszélyeztetettbe”. Bár még mindig nem tűnt el a pallos az oryx feje fölül, ez hatalmas siker, és bizakodásra ad okot.










 Fotó: Michael Nichols, National Geographic



 




Az oryx „visszatérése” egy nemzetközi szintű összefogásnak köszönhető: az érintett országok különböző szervezetei, állatkertjei és sok állam kormánya is fontosnak tartotta, hogy mindent megtegyen ezért a fajért. A fogságban tartott néhány példány szaporulatából 1982-ben szabadon engedtek egy apró csordát egy kiemelten védett területen, de az akció teljes kudarcba fulladt: az összes állat elpusztult. A keserű élményeket követően azonban a tudósok sokkal körültekintőbben kezelték a szabadon engedési procedúrát. „Sokat tanultunk arról, milyen a sikeres visszatelepítés.” – mondta Craig Hilton-Taylor, az Egyesült Királyság IUCN Vörös Lista Csoport vezetője. Hozzáfűzte, hogy az oryx sikere mutatja, hogy bizonyos szervezetek és emberek milyen elkötelezettek az ügy érdekében. „Számít, amit csinálunk, és igenis meg tudjuk változtatni a dolgok folyását.”









 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top