Ha végre itt a nyár…

2009. 06. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ahol tehát akad a családban egy-egy nagymama, nagynéni, keresztszülő, vagy jóbarát, aki egy-két hétre vállalja, sőt esetleg örömmel pesztrálja a csemetéket, ott van megoldás erre a kérdésre. Bár a nyugdíj-korhatár kitolódásával egyre kevésbé lehet számítanai a nagyszülői felügyeletre. Ha a nagymama nem mozgósítható, de az anyagiak rendelkezésre állnak, akkor jöhet a költséges bébicsősz.

 

Jó megoldás lehet az is, ha baráti családokkal szövetkezünk, és elvisszük egymás gyerekeit a családi nyaralásra, vagy csupán otthon szervezünk programot a kicsiknek-nagyoknak. Emellett fontos egy-két meghitt, csak a szülők kikapcsolódását, feltöltődését célzó hosszú hétvége beszorítása is a nyári programok sorába.

A nagyobbacska gyerekeknek külön kaland egy-két bentlakásos tábor, ahol hasonló korú gyerekekkel játszhatnak, kézműveskedhetnek, tanulhatnak nyelveket, úszhatnak, teniszezhetnek, lovagolhatnak, stb.... Népszerűek még a színjátszós, táncos, evezős, történelmi, vagy kalandtáborok is.

Talán a legelérhetőbbek a napközis táborok, melyek időnként szintén kínálhatnak vonzó programokat, máskor az iskolaudvaron tengődnek a gyerekek, esetleg fociznak, és labdajátékokat játszanak.

A táborok közül jobbak, habár drágábbak a tematikus nyaraltatások. Ilyenkor a gyerekek ideje struktúrálva van és unalmukban nem találnak ki butaságokat. Azonban jó, ha a programszervezést sem visszük túlzásba, és a nyári izgalmak sorát itt-ott megszakítjuk egy-egy csendesebb, akár passzívabb időszakkal, olyan "semmittevős" napokkal.

Lévén, hogy szabadságunk és anyagi javaink végesek, a srácok otthon töltött idejét is meg kell szervezni valahogy. Például vezessük be a gyerekeket az olvasás rejtelmeibe, esetleg írassuk be könyvtárba, ahol rendszeres nyári programok és filmvetítések is vannak. Szerencsés, ha néha el tudunk menni együtt kirándulni, strandra, biciklizni. Ha csak egyszerűen együtt főzünk, társasozunk otthon az nem kerül pénzbe és örömmel tapasztalhatjuk, hogy pörgős világunkban azért meg lehet élni a pillanatot. Nem kell feltétlenül elutazni ahhoz, hogy egy kicsit mindannyian kiszálljunk a mókuskerékből, és élvezzük egymás társaságát.

A nyár sok örömet, vidámságot, tanulságot nyújthat, ilyenkor nőnek a gyerekek még nagyobbra, izmosabbak, egészségesebbek lesznek. Azonban a vakáció veszélyeket is rejt, még a családi nyaralások alkalmával is vigyázni kell a felszabadult nebulókra, nehogy balesetet szenvedjenek.

Kapcsolódó cikkek:

$$3626$$

$$1009$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top