Házi praktikák: a kézápolás

2011. 02. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Gyakorló anyukák, háziasszonyok pontosan tudják, mit tud művelni a rengeteg vegyszer, a mosogatás, a főzés a kezekkel és hoy ezeknek a napi teendőknek a nyomait milyen nehéz eltüntetni. Jómagam is ezzel a problémával küzdök, ezért engedjék meg, hogy leírjam, mik a saját kézápolási trükkjeim.

Azok számára, akik szeretnek kertészkedni, esetleg sokat barkácsolnak otthon vagy csak egyszerűen csak szeretik sűrűn festeni a körmüket, komoly gondot jelenthet a köröm elszíneződése és azok a köröm alatti piszkok, melyek a sokadik szappanos mosással sem távolíthatók el.

Ezek eltüntetésére egy kis tálba öntsünk 1-2 dl citromlevet (minél koncentráltabb, annál jobb). Ha a körömágyaink nagyon érzékenyek, akkor érdemes felhígítani egy kevés kamillateával, de ne túl sokkal, mert a citromlé savas hatására van szükségünk. Az elkészült folyadékba áztassuk bele a kezünket, de csak az első ujjpercek végéig. Hagyjuk benne néhány percre, majd vegyük ki és alaposan mossuk meg a kezünket szappanos vízzel. A citromlé bámulatosan hamar eltávolítja a körmöm felületéről és alóla is a koszt, és még a dohányzás és a körömlakk okozta sárgás színt is.

A hideg a legtöbbünk kezét kikezdi. Nehezen kerülhető el, hiszen az ember nem tud nagybevásárlásból hazacipekedni kesztyűben, és a kesztyű sem mindig megoldás a kiszáradás ellen. Erre a legjobb gyógyír, ha rendszeresítünk csak a kezünk számára egy zsírosabb krémet vagy a táskánkban vagy valahol, ahol jövés-menés közben megtalálhatjuk. Nem kell méregdrága kézkrémekre költeni. Ajándékba kapott testápoló, vagy bármilyen általános, zsíros krém megteszi.

Pár hetente érdemes egy kis bőrradírozást alkalmazni, főleg ha az ember gyakran takarít erős tisztítószerekkel, de nem mindig vesz kesztyűt, ezek a szerek ugyanis erősen bemarják magukat a bőrünkbe és csak többszörös kézmosás után szabadulhatunk csak meg tőlük. Ilyenkor nem szükséges a drogériából méregdrága bőrradírokat vásárolni, csodákat tehetünk, ha egy kevés cukorral (elég egy-két teáskanálnyi) alaposan átdörgöljük a kezeinket. Ezt a műveletet érdemes a mosdókagyló fölött végezni, mert a cukor könnyen lepereg a kezünkről és érdemes sietve elvégezni, mert könnyen olvad.  Amikor alaposan átdörgöltük a kezünket, egyszerűen mossuk le a cukrot és mossuk át szappannal a kezünket.

Ezt követően érdemes egy pár kanálnyi olajjal áttörölni a kezünket, ami szintén megtalálható minden konyhában és nagyon jól hidratálja a kéz bőrét. Viszont a napraforgó olajat a babaolajjal ellentéten a kezünk nem képes teljesen felszívni, így mindenképpen le kell mosnunk a felesleget.

Végezetül, ha relaxációra és egy kis kényeztetésre vágyunk, akkor készítsünk egy kevés kamillateát és öntsünk ki egy kisebb lapos tálba. Szantálfa vagy bármilyen más illatos olajból csepegtessünk bele egy keveset és áztassuk benne kezeinket pár percig. Garantáltan frissítő élmény lesz.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top