Hogyan kezeljük a szájszagot?

2008. 11. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Felmérések szerint minden negyedik ember szenved a rossz lehelettől. Bármennyire is fakad betegségekből, a szájszag igenis kezelhető. Következőkben néhány jó tanácsot olvashattok a kellemetlen lehelet megszüntetésére.

Mindenekelőtt a fogínygyulladás kezelése, a szuvasodás gyógyítása, és a rossz tömések cseréje már sokat segít a rossz leheleten.

A cukormentes rágógumik, a szájvizek és a szájspray- k gyors segítséget gyújthatnak. A szájvízzel azonban csak óvatosan, hiszen az alkoholos szájvíz ugyan úgy okozhat szájszagot.

Rágás során beindul a nyáltermelés, amely javítja a száj öntisztulását,  a pH- értéket pedig semlegesíti. Ezért fontos, hogy rágjunk rágógumit. De abból is csak cukormenteset, mert a cukorpótló anyagai a fogszuvasodás elleni küzdelemben fejtik ki hatásukat. Természetesen a rágózás nem helyettesíti a fogmosást és a lepedékeltávolítást. A kellemetlen leheleten segíthetnek a gyógyteák, azon belül is az ánizs és a borsmenta teák. Enyhítheti a szájszagot a szódabikarbóna, más néven szódapor is. A fogkefe fejét mártsuk a szódabikarbónába és ezzel kezdjük el dörzsölni fogainkat. Azon kívül, hogy előzi a rossz leheletet még a fogakat is fehéríti. Ha nem bírjuk elviselni az ízét, nyomjunk fogkrémet a fogkefénkre, vagy oldjuk fel egy kis pohár meleg vízben és gargalizáljunk vele.

A natúr joghurt A natúr, cukormentes joghurt meggátolja a fogak romlását, és a fogíny- betegségek ellen is segít. A joghurtban található baktériumok miatt pedig megszünteti a szájszagot. Az olaj Reggelente egy evőkanálnyi hidegen sajtolt olívaolajjal öblögessünk 5- 10 percig alaposan, préseljük át a fogaink között. Akkor csináltuk jól az öblögetést, ha fehér színű lesz mikor kiköpjük.  A módszer erős méregtelenítő hatású, segíti a nyelvek tisztántartását és a lepedékeltávolítást is.

Zöldségmánia Rágcsáljunk sok –sok zellert és sárgarépát. Ezzel nem csak szájszagunkat szüntetjük meg, de még alakunkat is formában tarthatjuk. A hagyma illetve fokhagyma semlegesítésére pedig rágjunk el egy szál petrezselymet.

A felsoroltakon kívül sokat segíthetünk a szájszag elnyomásán és egyáltalán  a kialakulásán, ha nem dohányzunk, és nem iszunk kávét! A legfontosabb pedig, hogy naponta többször is mossunk fogat és tisztítsuk meg a nyelvünket is.

Kapcsolódó anyagok:

$$1888$$

$$1620$$

$$1302$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top