Idegőrlő kamaszkor 1.

2008. 11. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az önálló élet megkezdése, a családi fészek elhagyása az állatok számára sem egyszerű. A legtöbb kölyök és fióka nem akar elszakadni anyjától, ezért az kénytelen időnként durván, agresszívan fellépni ragaszkodó kicsinyével szemben. A madár kilöki ilyenkor a fészekből csemetéjét, az oroszlánok megpofozzák, a majmok rávicsorognak kölykeikre, s így jelzik: többé nem tartozol hozzám.

Az emberek, mint intelligens, szocializált, erős érzelmekre képes lények sokkal nehezebben birkóznak meg a problémával. Ennek az is az oka, hogy míg az állatok legfeljebb néhány évig nevelik kicsinyeiket, az emberek 10-15 éven keresztül vigyázzák gyermekeik minden lépését. Maga az elszakadás időszaka is sokkal hosszabb, egy állatkölyök egy-két hét alatt megtanulja, hogy nem futhat többé anyjához, az embereknél viszont manapság 6-8 évig tart a leválás folyamata.

Korábbi évszázadokban egyértelmű volt, hogy mikortól tekintünk valakit felnőttnek, ez egyszerűbbé tette az elszakadást is. Például amikor őseink letelepedtek a Kárpát-medencében a felnőttségi korhatár 13 év volt, innentől kezdve a fiatal fiú egyenrangú partnerré vált. Későbbi korokban valamilyen cselekményhez – például a házassághoz, mestervizsgához – kötötték a felnőttséget.

A modern társadalmakban jelentősen meghosszabbodott a leszakadás folyamata, és senki nem tudná pontosan meghatározni, mikortól számít felnőttnek egy fiatal. Ma önálló életre az a személy képes – vagyis az a felnőtt –, akinek jövedelmező munkája, lakása van. Magyarországon emiatt a szülőktől való végleges leválás általában még később következik be, mint más országokban. Előfordulhat, hogy egy 24-25 – akár 30 – éves egyetemista még mindig a szüleitől függ, nem tud igazán sem érzelmileg, sem anyagilag elszakadni.

Pedig a leválásnak – elméletileg – a serdülőkor ideje alatt kellene megtörténnie, amikor a gyermek 12-19 éves. Az elszakadás akkor sikeres, ha sem a gyermek, sem a szülők nem károsodnak lelkileg, és a folyamat lezárása után egyenrangú, egymást szerető és tisztelő felnőttként tudnak találkozni. Sajnos, sok esetben másként alakulnak a dolgok.

A következő részből megtudhatjuk, hogyan éli át ezt a nehéz időszakot a kamasz gyermek.

Kapcsolódó anyagok:

$$1975$$

$$1983$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top