Hogyan neveljem elsőszülött gyermekem?

2010. 04. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szorgalmasak, jók az eredményeik és mindig azon vannak, hogy megfeleljenek a felnőttek elvárásainak. Ugyanakkor gyakran makacsak és megkövetelik, hogy a dolgok az ő szájízük szerint történjenek. Íme néhány tipp a nevelésükhöz:

1, Hagyd, hogy saját maga hozza meg a döntéseit! Megítélésed szerint a lányod a legjobb balett táncos a csoportjában. Mi lenne hát, ha néptáncot, hip-hopot vagy netán klasszikus táncot is tanulna? Vigyázz! Könnyen visszaüthet, ha csak úgy ukmukfukk beíratod őt még vagy két tánccsoportba. Nem adtál neki választási lehetőséget – te gondolod úgy, hogy ez milyen jó lesz neki, közben pedig lehet, hogy kirázza a hideg a csárdásozás gondolatától. Mivel az elsőszülöttek eredményorientáltak, valószínű, hogy azt teszik, amit elvárunk tőlük, attól függetlenül, hogy tetszik-e nekik, vagy sem. Ne feledd, egy dolog valami újjal megismertetni gyermeked, és egy másik azt hinni, hogy ha valamit elég sokáig csinál, azt „majdcsak megszereti”!

2, Ne várd el tőle, hogy a szemed és a füled legyen. Azaz ne várd el, hogy ő legyen a kistesói bébiszittere. Azért, mert ő az idősebb, nem lehet elvárni tőle, hogy őrködjön a hugicái, öcsikéi felett és megakadályozza, hogy kipingálják a falat.

3, Ne korrigáld a munkáját! Állj ellen a kísértésnek, hogy utántöröld a konyhapultot, ha első gyermeked már megtette. Ezzel maximalista énjét erősíted, akár egészségtelen mértékig is.

4, Segítsd, hogy megtanulja élvezni a dolgokat. Az elsőszülöttek félelmetesen tökéletesen szeretik végezni a rájuk bízott feladatokat. Képesek órákig csiszolgatni az iskolai projektmunkájukat. Igen ám, de melyik a fontosabb, a tökéletesre törekvés minden áron, vagy az, hogy megértsék a feladat lényegét, jól el is végezzék, és közben még élvezzék is?

5, Ne a képességeit, hanem őt magát állítsd a középpontba. Nagyon büszke vagy rá, hogy megnyerte a matekversenyt, a tanító néni szerint ő ír a legszebben és ráadásul ő a legjobb focista a környéken. Mindenkinek dicsekszel is vele, és közben észre se veszed, micsoda terhet raksz a kis vállaira, hiszen meg akar neked felelni. Ahelyett, hogy azt dicséred, micsoda Picasso, milyen nagy zenei tehetség, inkább azt tudatosítsd benne, mennyire szereted, mennyire büszke vagy rá – nem azért, amit elért, hanem önmagáért.

6, Türelem, türelem. Lévén rettenetesen szabálykövetők, az elsőszülöttek szeretik pontról pontra tudni, mi miért történik így vagy úgy. Légy türelmes, és mindent magyarázz el neki töviről hegyire. Így nemcsak a biztonságérzetét növeled, hanem – mivel a gyerekek utánzással tanulnak – jó példát mutatsz neki abból is, hogyan kell türelmesnek lenni másokkal.

7, Tanítsd meg a kompromisszumkötésre! A „Nem.” rendkívül népszerű szócska a gyerekek körében; duplán igaz ez az elsőszülöttekre. Valódi kis vezéregyéniségek, akiknél ez a tulajdonság főnökösködésben, agresszióban is megnyilvánulhat. Társai rosszul járnak, ha nem az ő szabályai szerint folyik a játék. Ezért tanítsd meg neki, hogy nem lehet mindig minden az ő akarata szerint. Lehet felváltva játszani, és ismertesd meg sok-sok olyan játékkal, ahol nincs „én babám”, „én kisautóm”, hanem együtt játszunk, például festünk, rajzolunk, fogócskázunk.

8, Nem hímes tojás. Szülő vagy és nem rendőr – gyermeked nem fogja a fiatalkorúak börtönében végezni, ha hagyod, hogy vadul csatározzon a párnákkal. Habár úgy érezheted, csak akkor válik becsületes, szabálykövető állampolgárrá, ha szigorú szabályokat kell követnie, nem teszel vele mást, csak egy időzített bombát dédelgetsz. Ahelyett, hogy minden lépését felügyeled, inkább legyen pár alapvető szabály – és magyarázd is el neki, hogy ezeket viszont miért kötelező betartani. Zsenge korban ugyan lehet, sőt, biztos, hogy csemetéd még nem érti a magyarázatod, de miközben elmondod neki, hogy mit miért kell így vagy úgy tenni, te legalább ellenőrzöd szabályaid létjogosultságát.

9, Nem is rabszolga. Egy gyermek, aki mindig szót fogad, mindig engedelmeskedik a felnőtteknek – maga az álom! Igen, csak felnőttként neurotikus lábtörlő lesz, semmint egészséges, saját döntéseket hozó személyiség. Ezért fontos, hogy már egészen kiskorától elmondhassa, ha neki valamiről más a véleménye. Hallgasd meg, és keressetek közös megoldást, vagy ha úgy látod jónak, ne változtass a véleményeden, de mondd el neki, hogy miért nem. Emellett már korán adj gyermekednek olyan apró döntési lehetőségeket, mint például, a kék vagy a zöld pulcsiját szeretné-e felvenni; cukorkát vagy csokoládét kér-e.

10, Töltsetek időt kettesben akkor is, amikor már testvérei is vannak. Az elsőszülötteknél általánosságban megfigyelhető, hogy sokkal jobban szeretnek a felnőttek társaságában lenni, mint a kistestvéreik. Ezért aztán még ha ugyanannyi figyelmet is szentelünk nekik, mint a hugicáknak vagy öcsikéknek, akkor is elhanyagolva érezhetik magukat. Bármilyen nehéz is megtalálni rá a lehetőséget, gondoskodj róla, hogy kellő mennyiségű időt töltsetek kettesben, sétáljatok, menjetek el bevásárolni, játsszatok, olvassatok. Így azt is elérheted, hogy elsőszülött gyermeked ne ellenségként tekintsen a kistesókra, akik elveszik tőle a mamit meg a papit, hanem úgy, ahogy azt kell: szeretettel.

 -BA-

Forrás: www.anyuci.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top