Hópehelydíszek a babaszobában

2010. 01. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mi felnőttek is nagyon szeretjük a friss, puha havat, hát még a gyerekek! Sajnos, nincs belőle egész télen és nem is mindig friss… Készítsünk egy-két hópelyhet, akasszuk az ablakba, kicsik és nagyok is örülni fognak neki!

Hozzávalók

Hullámkarton vagy más nagyon vastag kartonpapír

Fénymásoló papír (fehér és világoskék)

Folyékony ragasztó

Papírvágó olló, körömvágó olló

Tapétavágó kés

Ceruza, radír, filctoll

Vonalzó, körző (nem feltétlenül szükséges)

Háztartási vatta

Vékony cérna vagy damil, tű

Elkészítése

Készítsük elő a hullámkartont és vágjuk kb. A4-es méretűre. Használjunk fel régi dobozokat, de arra figyeljünk, hogy tiszta és sértetlen legyen a felülete.

Nyomtassuk ki a mellékelt sablont. Nyomtatáshoz használhatjuk a szokásos fehér lapot, de még szebb világoskék színű papíron.

TIPP:

Ha van kedvünk, időnk, adottságunk, magunk is szerkeszthetünk hópehelyformákat.

Ragasszuk fel a kinyomtatott (vagy általunk rajzolt) hópehelyrajzot a kartonra. Bekenjük egyenletesen és nagyon vékonyan a ragasztandó felületeket, egymásra simítjuk, majd száradni hagyjuk. Nem baj, ha ragasztás után kissé hullámos, mert száradáskor kisimul. Ha nem fehér a karton felülete, akkor a másik oldalára is ragasszunk világoskék vagy fehér lapot.

TIPP:

Nagy felületek ragasztásához nagyon jól felhasználható a maradék tapétaragasztó.

Száradás után kivágjuk a hópehelyformát a kartonból. Ezt óvatosan tegyük, hogy a karton ne törjön meg. Használjunk nagyon éles tapétavágó kést és egyenes körömvágó ollót. A vágás folyamán körbe, illetve kívülről befelé haladjunk.

A vattát vékony és keskeny (kb. 20-25cm hosszú) csíkokra szedjük szét. Ezeket a csíkokat ragasztjuk óvatosan a hópehelyre. Akár be is tekerhetjük nagyon vékony csíkokkal a hópehely szárait.

TIPP:

Egyszerre csak kis felületet kenjünk be ragasztóval. Ezt borítsuk be a vattával, majd haladjunk tovább. Ha így teszünk, nem fog mindenünkhöz hozzáragadni a sok fehér szösz.

A hópehelyforma mindkét oldalát vonjuk be egyenletesen vattával.

Várjuk meg, míg megszárad a ragasztó. Ezután a felesleget levágjuk ollóval (a széleit körbevágjuk és a felületéről is leszedhetünk a vattából, ha túl soknak érezzük) vagy nedves kézzel is alakíthatunk rajta egy keveset.

A hópehely egyik szárán tűvel átfűzzük a cérnát és cellux ragasztóval az ablakra ragasztjuk a cérnát (vagy damilt).

Természetesen bárhová függeszthetjük a hópelyheket, de pici gyerek kezébe ne kerüljön! Tavasszal pedig tegyük el olyan helyre, hogy jövő télen megint elővehessük, hiszen nagyon sokat dolgoztunk vele és nagyon szépen sikerült!

- Augusztin Márta -

www.anyuci.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top